– Vi var tvungna att införa distansundervisning här i västra Götaland med hänvisning till att det varit smittspridning på fjällorterna där elever varit på sportlov. Om skidsemestern går ut över elevernas undervisning, då tycker jag inte skidorterna ska få hålla öppet. Det är det pandemilagen är till för, säger Fredrik Håkansson, rektor på Stenbocksskolan i Ulricehamn.
Eleverna tar smällen
Fredrik Håkansson menar att det är de mest utsatta eleverna som drabbas hårdast av att skolorna tvingats stänga.
– Det handlar om elever som mår dåligt hemma och behöver kunna gå till skolan. Det är också en grupp elever som sällan själva kan åka på semester med sina familjer, så det är verkligen eleverna som tar smällen här, säger Håkansson.
Kan man hitta ett sätt för både skolor och skidorter att vara öppna?
– Det kan man säkert, men om man tillåter den här typen av resande måste Regeringen vidta fler åtgärder för att minska risken för skolstängningar. Skolan är ju det sista som ska stängas ner. Kanske kan elever som har varit i fjällen sitta i karantän när de kommer hem.
Viktigt hur man agerar
Region Jämtland Härjedalen menar dock att det inte finns någon större risk att spendera sportlovet i fjällen.
– Det viktiga är hur du agerar, inte var du är. Följer du rekommendationerna så är det ingen skillnad om du är i fjällen eller någon annanstans under sportlovet, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen.
I videon ovan hör du mer om hur rektorn och smittskyddsläkaren resonerar kring hur sportloven varit och om fjällresorna.