Den misstänkte jaktprofilen Robert Salomonsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här säger den kände jaktprofilen Robert Salomonsson inför rättegången där han står åtalad för grovt jaktbrott. Foto: Malva Lund Hanefjord

Robert Salomonsson om jakträttegången: ”Bristande bevisning”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inleds rättegången där jaktprofilen Robert Salomonsson står åtalad. Han är misstänkt för grovt jaktbrott vid två separata tillfällen, men nekar själv till anklagelserna.

– Nu kommer alla få veta hur det gick till, säger Robert Salomonsson.

Robert Salomonsson är misstänkt för jaktbrott som ska ha inträffat vid två tillfällen. Det ena vid en björnjakt 2019 och det andra under en lodjursjakt år 2022.

Rättegången handlar om är två fall av grovt jaktbrott där Robert Salomonsson tillsammans med andra jägare ska ha använt otillåtna jaktmetoder: dels under en björnjakt för fem år sedan i Västerbotten och dels i samband med en lodjursjakt i Jämtland för två år sedan.

Nekar till alla anklagelser

Misstankarna gäller bland annat att Robert Salomonsson tillsammans med andra jägare har använt motorfordon under själva jakten, något som bryter mot jaktlagen.

Robert Salomonsson själv nekar till alla anklagelser och hävdar att bevisningen är bristande.

– Nu på onsdag kommer alla få veta hur det gick till, säger Robert Salomonsson.

Rättegången inleds 25 september och totalt åtta dagar har avsatts för förhandlingarna vid Lycksele tingsrätt.

Salomonsson: Stora konsekvenser

Salomonsson är också kritisk till hur lång tid utredningarna tagit, att det gått fem år mellan den aktuella björnjakten och rättegången.

Han menar att det fått stora konsekvenser och att han ”blivit dömd utan dom”.

Tiden har varit psykiskt belastande för de misstänkta jägarna, men också påfrestande för Salomonssons familj och ekonomi.

– Sponsorer har dragit sig ur, jag har blivit nekad att jaga på flera skogsbolags marker och mina två döttrar som föddes mitt i det här har också fått ta del av det. Vi har gått och ältat det här i fem års tid, det känns bra att det äntligen är igång, säger Robert Salomonsson.

jägare som håller i ett gevär med kikarsikte ute i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är det är grova jaktbrottet som jaktprofilen Robert Salomonsson och några av hans jaktkamrater misstänks för – se videon ovan. Foto: Marie Selander, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.