Rune Halvarsson utefter den enskilda vägen i Högvålen står med med keps och vitt skägg och tittar in mot kameran med bister min

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rune Halvarsson är en av 13 bofasta i Högvålen. Han anser att informationen till de boende utefter den enskilda vägen varit bristfällig från kommunens sida. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Rune i Högvålen om underhållet av vägen: ”Mycket frågor vi inte fått svar på”

Publicerad

Härjedalens kommuns arbete med att lämna över underhållet av 22 mil enskilda vägar till vägföreningar fortskrider. Men i Högvålen är byborna besvikna på hur kommunen kommunicerat överlämnandet.

Rune Halvarsson i Högvålen har den lilla grusvägen alldeles utanför husknuten. Den vägen har Härjedalens kommun skött om och plogat sedan 60-talet. Men det ansvaret kommer snart att hamna på de boende.

Det som oroar mest är om de i framtiden inte lyckas sluta avtal med den entreprenör som nu plogar riksväg 311 genom byn. Den bilen kör nu en extrasväng på den enskilda vägen genom Högvålen när den ändå passerar.

Långt till entreprenörer

– Det kan ju bli så att väg 311 prioriteras och vi inte får plogat här i byn. Då kanske vi måste anlita entreprenörer som har fem mil att köra bara för att komma hit. Och då kommer det att kosta, säger Rune Halvarsson.

– Alla går ju och funderar, om det nu blir på det här viset, kan vi bo kvar? Blir det för dyrt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.