I Jämtlands län har Ragunda kommun längst responstid vid prio 1-larm, det vill säga tiden från 112-samtal till dess att ambulans är på plats. Med nästan 29 minuters väntan är det bara tre kommuner i landet – Pajala, Bjurholm och Jokkmokk – som har längre responstid än i Ragunda.
I länet är det bara Östersunds kommun, med 14 minuter, som har kortare responstid än mediantiden för hela landet som ligger strax under 18 minuter.
– Målet är att nå 90 procent av prio 1-larmen inom 10 minuter, men det är bara i Östersund vi klarar det, säger Britt-Marie Stolth, verksamhetschef för ambulansen i Region Jämtland Härjedalen.
”Tar för lång tid”
Att länet är stort och glest, samtidigt som befolkningen inte är koncentrerade till några få orter utan bor utspridda överallt i länet, är en förklaring menar Britt-Marie Stolth. En annan är att mängden larm har ökat successivt över tid.
– Det är många faktorer som påverkar, men det är klart att 25 minuter eller mer är alldeles för lång tid. Vi måste få ner tiderna, men det är inte lätt med tanke på det resursläge vi har, säger Britt-Marie Stolth.
Hör hur ambulanssjukvårdaren Marcus Wallin ser på avstånden i länet – nedan.
ambulansens responstid i Jämtlands län – kommun för kommun
Responstid vid prio 1-larm:
Ragunda 28m 46s
Berg 26m 52s
Åre 26m 27s
Härjedalen 25m 53s
Strömsund 25m 26s
Bräcke 25m 16s
Krokom 23m 26s
Östersund 14m 1s
Mediantid för hela landet är 17m 52s.
Datakälla: SOS Alarm via Kolada
Ambulansens prioriteringsgrader
Vid utgående larm från en larmcentral ska följande prioriteringsgrader gälla:
Prio 1: Akuta eller livshotande symtom
Prio 2: Akuta men inte livshotande symtom
Prio 3: Övriga uppdrag eller överbevakningsbehov där rimlig väntetid inte bedöms påverka en patients tillstånd.
Källa: Socialstyrelsen