Åklagare Kajsa Starlander i långt brunt hår ihopklipp med en bild på knark från förundersökningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har lagfört hela den organisationen och det är lite speciellt”, säger åklagare Kajsa Starlander. Hör i videon varför detta sticker ut. Foto: Polisen/Åklagarmyndigheten

Så sticker smuggelhärvan i Jämtlands län ut enligt åklagaren

Publicerad

På tisdagen dömdes flera personer i den stora smuggelhärvan i Jämtlands län. Nu kommenterar åklagare Kajsa Starlander domen – som hon tycker sticker ut på en avgörande punkt. Att man kommit åt organisatören.

Bakgrunden till det hela är att en person från länet greps i Norge med bilen full av narkotika. Totalt rörde det sig om cirka 5 000 tabletter MDMA och cirka 5 kilo amfetamin.

Flera dömda till fängelse

Av 13 personer som åtalats i smuggelhärvan så fälldes 9 personer under tisdagen, och 4 frikändes. Flera av personerna döms till långa fängelsestraff, bland dem två bröder. En av dessa bröder ska ha varit den stora organisatören bakom brottsligheten, då han köpt knarket och gett instruktioner om smugglingen.

Ovanligt att lagföra köparen

Och det är just detta – att man lyckats komma åt den person som från början köpt narkotikan – som gör att målet sticker ut, enligt åklagare Kajsa Starlander.

– Oftast lyckas vi inte identifiera vem det är som ligger bakom de här narkotikaförvärven. Det har vi gjort i det här fallet, säger hon.

Åklagaren och rätten har gjort olika bedömningar om brottens straffvärde. Hör åklagarens kommentarer om detta – och ett eventuellt överklagande – i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.