Det var hemma vid Staffan Åströms fågelbord som han fotograferade den vita ekorren.
– Han har varit här flera gånger, jag såg honom senast idag, säger Staffan Åström när SVT Nyheter Jämtland pratar med honom på torsdagen.
Första gången Staffan såg ekorren var i december förra året.
”En stor överraskning”
– Det är klart att det var en stor överraskning att det var en vit ekorre. Att de blir lite gråa under vintern är man van vid, men inte att man ser en som är kritvit, säger Staffan Åström.
Eftersom ekorren är helvit kan man misstänka att den är albino, men så är inte fallet.
– Han har inga röda ögon, utan det är ett medfött pigmentfel som gör honom vit, säger Staffan Åström.
Är populära byten för rovdjur
Enligt djurexperten Bent Christensen vid Umeå universitet kallas detta pigmentfel för leucism. Tillståndet betyder att dessa djur ofta inte blir långlivade då de blir mer utsatta för rovdjur och även utstötta av sin egen art.
– Det är ju inte ett jätteovanligt tillstånd, men det är heller inte vanligt. Jag har aldrig sett en vit ekorre så jag hade gärna velat se den här, säger Bent Christensen.
Få rapporter om vita ekorrar
Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Han bekräftar också att det är rätt ovanligt med vita ekorrar i Sverige, museet brukar få samtal om ovanliga observationer.
– Det var någon ekorre i Karlstad för två år sedan, och någon i Flen för ytterligare några år sedan. Och så någon i Sörmland på 90-talet. Det kommer enstaka rapporter om de vita ekorrarna, men det är inte så vanligt, säger Didrik Vanhoenacker.
Just att vara vit är en klar nackdel för en ekorre en stor del av året.
– En vit ekorre i ett träd blir lätt duvhöksmat, säger Didrik Vanhoenacker.