SJ tvingas till vite igen. Denna gång på 323 000 kronor för brister i nattågstrafiken till länet. Foto: Henrik Montgomery/TT

SJ får 323 000 kronor i vite för tågbrister mellan Stockholm och Duved

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har utdömt totalt 323 000 kronor i vite åt SJ för brister i nattågstrafiken mellan Stockholm och Duved. Det handlar bland annat toalettbrister och förseningar under tredje kvartalet i år.

SJ har enligt Trafikverkets beslut brustit i punktlighet, ställt in trafik och haft toaletter och annan komfort ur funktion vid ett flertal tillfällen under perioden.

Bristerna med toalett och dusch utgör den absolut största posten, här uppgår vitesbeloppet till 285 000 kronor av den totala summan. Toalett eller dusch har varit ur funktion vid 57 tillfällen under tredje kvartalet 2023.

Inte första gången

Vitet är inte det första som SJ åkt på. För andra kvartalet i år tvingades man betala 390 000 kronor i vite för liknande brister i nattågstrafiken, och totalt för 2022 hamnade vitesbeloppet på drygt 600 000 kronor.

SJ: Planer på upprustning pågår

SJ:s presschef Tobbe Lundell säger till SVT Nyheter Jämtland att ett arbete pågår med att rusta upp tågvagnarna så att alla toaletter skulle fungera, men att man inte är i mål ännu.

– Det är påbörjat och pågår, säger han.

Han poängterar samtidigt att alla resenärer har tillgång till toaletter under resorna, även om några är ur funktion.

– Det är inte så att vi kör iväg ett tåg med ickefungerande toaletter. Ett nattåg har flera toaletter, kanske 17 stycken, och så kanske 3 av dem är ur funktion, säger Tobbe Lundell.

I videon: Så här har SJ tidigare kommenterat bolagets brister i nattågstrafiken:

Delad bild med nattåg och SJ:s presskommunikatör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SJ:s presskommunikatör Jonas Olsson om bristerna på nattågen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.