Han är en av länets skogsägare som märkt av den hårdnande konkurrensen om skogen. Han driver också ett jordbruk och är anställd vid en bilfirma i Östersund.
Det var som 18-åring Örjan Nilsson köpte sin första skogsfastighet, ett innehav han sedan dess utökat. Han har sett priset på skogsmark stiga kraftigt de senaste åren.
I länet ökade skogsmarkspriserna med nära 12 procent mellan 2021 och 2022. På tio år har priset ökat med 28 procent, enligt siffror från fastighetsförmedlingen Ludvig och Co.
Små skogsägare drabbas
Många kapitalstarka investerare som exempelvis fastighetsmiljardären Roger Akelius har satsat mycket pengar på att köpa skog i länet de senaste åren. För säljare av skog är utvecklingen så klart positiv, konstaterar Örjan Nilsson. Värre är det för många köpare.
– Om man ska utöka eller köpa sin första skog då är det hård konkurrens på marknaden och det tror jag kommer att drabba rätt många ute på landsbygden, säger han.
Kapitalplacering eller genuint skogsintresse
Att det kommer intressen utifrån för att köpa skog i länet är inget nytt. Så gjorde skogsbolagen förr när det köpte mark av bönderna, konstaterar Örjan Nilsson. Dagens kapitalstarka skogsköpare drivs dock av andra intressen, menar han.
– De kanske inte är ute efter något annat än att placera pengar och få bra tillväxt på det. Det är väl kanske det som folk reagerar på, säger han.
SVT: Men sköts skogen alltid bättre av en lokal ägare?
– Nej det är ingen garanti, säger Örjan Nilsson.
Däremot kan det vara lättare att sköta om skogen om man bor nära den, menar han. Men i grunden är det intresset som avgör – om det finns en genuin känsla för skogen eller om den enbart ses som en kapitalplacering.
Senast Örjan Nilsson ville köpa skog hoppade han av en budgivning för att det blev för dyrt. Ändå fick han till sist köpa skogsmarken – hör varför i klippet.