Skogsstyrelsen presenterade nyligen en omfattande skogsanalys, SKA 22, med sex olika scenarier över tänkbar, framtida förvaltning av skogen och dess konsekvenser.
Avverkningarna har ökat under många år och nådde ifjol rekordnivåer. Samtidigt har även miljöhänsynen ökat på senare år.
– Men om vi i framtiden ska öka både avverkningarna och miljöhänsynen då står vi vid ett vägval, vi måste välja det ena eller det andra, vi kan inte öka båda, säger distriktschef Helena Eriksson vid Skogsstyrelsen.
Ökade krav på omställning
Skälet till att avverkningarna inte kommer att kunna fortsätta öka i samma utsträckning som hittills är för att taket så gott som har nåtts vad gäller ”högsta hållbara avverkningsvolym” – eller enkelt uttryckt: framöver kommer det att finnas ytterst begränsad tilltgång till avverkningsmogen skog på virkesproduktionsmarker.
Samtidigt som efterfrågan på virke bedöms öka så ökar även kraven på att Sverige ska ställa om skogsbruket för att nå både miljömål och internationella miljöåtaganden, för exempelvis biologisk mångfald.
Skogsstyrelsen slår fast att de sex scenarierna leder till väldigt olika resultat och att det finns risk för ökad konflikt om skogen i länet.
Mer om scenarierna och konsekvenser för länet ser du i klippet ovan med distriktschef Helena Eriksson vid Skogsstyrelsen.
Sex olika scenarier för förvaltning av skogen i framtiden
De olika scenarierna i ”Skogliga konsekvensanalyser” (SKA22):
1. Dagens potential – avverka hela tillväxten på virkesproduktionsmarker
2. Fokus tillväxt – genom tex mer gödsling
3. Fokus klimatanpassning – för att minska skogsskadorna
4. Dagens skogsbruk – som idag
5. Kombination – ökade ambitioner för biologisk mångfald, klimatanpassning och tillväxt
6. Fokus mångfald – ökade ambitioner för biologisk mångfald, rennäring och sociala värden.
När det gäller den utvecklingen för den biologiska mångfalden konstateras följande i analysen: ”Trots att Dagens skogsbruk oftast leder till ökningar eller stabila värden på nationell nivå till år 2050 kan utvecklingsriktningen skilja sig mellan regioner. Negativa trender gäller främst i landets nordvästra delar.” Med nordvästra Sverige avses bland annat Jämtlands län.
Källa: Skogsstyrelsen