delad bild på dels man i skägg och blå tröja och dels en kolonn med militärfordon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer länsborna i Jämtlands län att märka av DCA-avtalet med USA, och därför behövs det – hör riksdagspolitikern Kalle Olsson (S), tidigare ledamot i försvarsutskottet. Foto: SVT

Snart beslutas DCA-avtalet – öppnar för amerikansk militär i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag väntas DCA-avtalet mellan USA och Sverige klubbas igenom av riksdagen. Därmed blir Östersund en av 17 svenska militärbaser som amerikansk militär får tillgång till.

– Östersund och den västliga korridoren till Trondheim blir av ännu större vikt nu när vi ingår i ett Nato-samarbete, säger riksdagsledamot Kalle Olsson (S).

Under åtta år satt Kalle Olsson från länet i försvarsutskottet.

– Förhandlingar om DCA-avtalet började för flera år sedan, långt innan Sverige gick med i Nato. Vi från svensk sida har under ganska många år nu velat stärka den så kallade transatlantiska länken, säger han.

Försvarsavtal med USA

I vintras undertecknades försvarsavtalet och på tisdag är det dags för debatt och omröstning i riksdagen.

Amerikansk militär i Östersund

DCA-avtalet ger bland annat USA:s militär tillgång till militärbaser på 17 platser i Sverige, inklusive Östersund där det handlar det om tillgång till militärläger och övningsområden.

Avtalet ger också USA möjlighet att öva, placera ut militär personal och lagra försvarsmateriel i Sverige. De nordiska grannländerna har kommit överens om liknande avtal.

– Det här avtalet är viktigt för svensk säkerhet, sade försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT i början av maj, när regeringen beslutade att skicka försvarsavtalet till riksdagen.

Avtalet kritiseras

Men det finns kritik mot avtalet: Risken för kärnvapen på svensk mark och det faktum att amerikansk personal inte kommer att lyda under svensk lag i första hand utan amerikansk.

En majoritet av riksdagspartierna har uttalat sig positiva till avtalet, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reserverat sig. Klubbas avtalet igenom i riksdagen innebär det ett steg närmare ett införande.

Då kan vi se amerikanska trupper i Östersund:

Regementschefen vid I21, Jonas Karlsson, berättar vad det kan innebära om amerikansk militär ges tillstånd att öva i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De amerikanska marinkårssoldaterna som besökte Östersund under övningen Aurora -23 kan följas av många andra soldater från USA – hör regementschef Jonas Karlsson om när vi kan se amerikanska trupper i Östersund. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsavtal med USA

Mer i ämnet