Under åtta år satt Kalle Olsson från länet i försvarsutskottet.
– Förhandlingar om DCA-avtalet började för flera år sedan, långt innan Sverige gick med i Nato. Vi från svensk sida har under ganska många år nu velat stärka den så kallade transatlantiska länken, säger han.
I vintras undertecknades försvarsavtalet och på tisdag är det dags för debatt och omröstning i riksdagen.
Amerikansk militär i Östersund
DCA-avtalet ger bland annat USA:s militär tillgång till militärbaser på 17 platser i Sverige, inklusive Östersund där det handlar det om tillgång till militärläger och övningsområden.
Avtalet ger också USA möjlighet att öva, placera ut militär personal och lagra försvarsmateriel i Sverige. De nordiska grannländerna har kommit överens om liknande avtal.
– Det här avtalet är viktigt för svensk säkerhet, sade försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT i början av maj, när regeringen beslutade att skicka försvarsavtalet till riksdagen.
Avtalet kritiseras
Men det finns kritik mot avtalet: Risken för kärnvapen på svensk mark och det faktum att amerikansk personal inte kommer att lyda under svensk lag i första hand utan amerikansk.
En majoritet av riksdagspartierna har uttalat sig positiva till avtalet, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reserverat sig. Klubbas avtalet igenom i riksdagen innebär det ett steg närmare ett införande.
Då kan vi se amerikanska trupper i Östersund: