Det har blivit allt populärare med toppturer – alltså offpist-åkning långt från liftanläggningarnas skidsystem. Topptursåkarna i videon ovan träffade SVT vid Snasahögarna, väster om Åre, som är en av många populära platser för just topptur.
– Många aktörer i fjällen har märkt en gradvis förändring under flera år mot en mer extrem offpist-åkning. På sociala medier hittar yngre åkare ständigt nya och tuffare filmer att inspireras av, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverket.
Behövs annat än bara lavinkunskap
Naturvårdsverket gjorde före jul en enkätundersökning med skidsajten Freeride.se, riktad till svenska skid-och snowboardåkare. Omkring 1 500 offpist-åkare svarade.
Resultaten gör nu att Naturvårdsverket vill uppmärksamma och förebygga andra säkerhetsaspekter än lavinrisken.
– Att åka offpist är en fantastisk upplevelse men kräver både förberedelser och omdöme. Vi talar mycket om lavinkunskap, som är grundläggande för all offpist-åkning, men vi vill också lyfta andra aspekter av risk och säkerhet. Därför hoppas vi att den som planerar offpist under sportlovet vill ställa sig några viktiga frågor inför dagen och inför åket, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverket.
Vad resultaten visade kan du höra mer om i videon ovan.
Frågor att ställa sig inför offpist-åkning
Åk-nivå: Är jag redo för detta åk?
Konsekvenser: Har jag tänkt igenom konsekvenserna av ett fall? Hur ser terrängen ut under mig? Finns det klippor eller fasta föremål jag kan krocka med?
Kamrattryck: Hur påverkar vi varandra i mitt sällskap? Fattar vi bra beslut tillsammans?