Färska siffror visar att just hjärnskakningarna minskat i SHL. I stället är det där bentacklingar som vållat flest skador.
Men huvudtacklingarna förekommer trots allt fortfarande och ur länets perspektiv så är vi inne i en mycket oroväckande trend.
– Förra säsongen fick vi tre hjärnskakningar. Av dem måste två spelare fortfarande vila, berättar ÖIK:s a-lagstränare Lars Molin.
På kort tid har laget i år drabbats av två färska hjärnskakningar.
– Jag kan inte helt säkert sätta fingret vad det beror på, men det måste bli ett slut på det här, säger Molin.
Vill se hårdare straff
Ulf Dahlén har spelat 966 NHL-matcher och ingen här i länet kan väl jämföra sig med hans hockeyerfarenheter. Han förklarar att i NHL förekommer det nästan inga huvudtacklingar. Där vet nämligen alla vad som väntar om man skadar en motståndare.
Då hamnar man i slagsmål med motståndarlagets tuffaste spelare.
– Den kulturen finns ju inte Sverige och det är inte heller något att sträva efter, säger Dahlén.
I stället tycker han att det måste till strängare straff.
– 25 matchers avstängning är lagom för en farlig tackling, menar han.
Dahlén poängterar samtidigt att straffen måste utdömas av personer som själva spelat hockey. En gammal spelare kan bättre skilja på vad som är avsiktligt eller vad som varit en ren olyckshändelse.
Byt sport efter upprepade hjärnskakningar
Nisse Simonson är pensionerad läkare med att speciellt intresse för hjärnan. Han förklarar att när huvudet får en kraftig smäll så skadas hjärnan både på den sida där smällen kommer och dessutom på den diagonalt motsatta sidan.
– Hur allvarlig en hjärnskakning är hänger ihop med hur länge man förlorar medvetandet. Men generellt kan jag säga att efter tre, fyra hjärnskakningar bör man byta sport, säger Simonson.