Regeringen har meddelat att ny kärnkraft ska byggas för att säkra energiförsörjningen i Sverige. Efterfrågan på uran kommer att öka. Men sedan 2018 råder uranbrytningsförbud i Sverige. Regeringen och SD har dock öppnat för att ta bort uranbrytningsförbudet, enligt en enkät av Ekot.
Oro i Oviken
Det här väcker oro i Oviken i Bergs kommun. Där finns ett stort område med alunskiffer som innehåller både uran och innovationskritiska metaller som ”batterimetallen” vanadin. Området har undersökts under många år, och fram till uranbrytningsförbudet hoppades flera bolag på att få bryta just uran.
Efter förbudet flyttades fokus från uran till vanadin, men de senaste åren har det varit tyst kring prospekteringen.
”Vid brytning av vanadin får man uran på köpet”
Men det australiska bolaget Aura Energys dotterbolag Vanadis Battery Metals har kvar sina mineralrättigheter i Oviken. Med ny kärnkraft och ökad efterfrågan på uran ser bolaget nu nya möjligheter för sina gruvplaner i Oviken.
Anders Olof Öhlén, utredare vid Bergs kommun, ser allvarligt på utvecklingen.
Hör mer om det här i videon ovan.
Förbud mot utvinning av uran
Sedan 1 augusti 2018 är det inte längre möjligt att ge tillstånd enligt miljöbalken till gruvdrift för att utvinna uran.
Inga tillstånd beviljas för brytning, provbrytning, bearbetning och fysikalisk eller kemisk anrikning av uran för att använda uranets egenskaper som kärnbränsle.
Sedan 2018 klassas uran inte som en koncessionsmineral enligt minerallagen. Det betyder att det iråder ett stopp för att bevilja undersökningstillstånd eller tillstånd att bearbeta uran, så kallad bearbetningskoncession.
De nya reglerna började gälla den 1 augusti 2018.
Källa: Riksdagen