Delad bild på man och på byggnader på fjället

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stängningen av Gåsens stugplats var nödvändig, konstaterar Peter Fredman, STF:s styrelse. Hör hur han svarar på kritiken mot det beslutet och de övriga neddragningarna i Jämtlandsfjällen. Foto: Marie Selander/SVT

STF:s styrelse om kritiken: Minskad service i Jämtlandsfjällen är bästa lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken från STF-medlemmar om att ledningen drivit igenom neddragningar i Jämtlandsfjällen utan medlemmarnas stöd tillbakavisas.

Att backa från neddragningarna är inte aktuellt, slår styrelsen fast.

– Vår bild är att väldigt många tycker att det är en bra förändring, säger Peter Fredman, ledamot i STF:s styrelse.

– Det har kommit in väldigt många mejl och samtal där man säger att det här var rätt och riktigt och modigt av STF att göra, säger Peter Fredman.

Enligt STF:s ledning har 56 personer av drygt 200 000 medlemmar lämnat STF sedan beslutet om neddragningarna i höstas.

Striden om fjällen

– Det tyder på att kritikerna ändå är ganska få, säger Peter Fredman.

Rivning och färre bäddar

Neddragningarna genomfördes för att en ny markupplåtelse skulle vara möjlig att få till stånd, mot bakgrund av ökat slitage längs lederna – men framför allt för att minska störningarna på renskötseln.

Därför dras nu service och antal bäddar ned i Jämtlandsfjällen, delar av Blåhammarens fjällstation har rivits under vintern samtidigt som Gåsens stugplats stängts.

De kritiska medlemmarna menar att förändringarna beslutats utan stöd av STF:s medlemmar och slår fast att kritiken mot neddragningarna är utbredd.

Tillbakavisar att fakta saknas

Beslutet om att minska STF:s verksamhet i Jämtlandsfjällen fattades inte på någon riksstämma. I ett par motioner kommer nu frågan om neddragningarna ändå att tas upp på STF:s riksstämma som hålls till helgen.

Ett krav som framförs där är att avvecklingen av Gåsens stugplats stoppas så att en utredning ”baserad på fakta” kan göras. Det finns fortfarande en juridisk möjlighet att stoppa avvecklingen, framhåller kritikerna.

Peter Fredman, som också är turismforskare vid Mittuniversitet, tillbakavisar kritken om att det saknas faktaunderlag till beslutet.

Forskning om besöksströmmar

SVT: Du har ju forskat på besöksströmmar, hur har det påverkat ditt styrelsearbete?

– Jag bidrar naturligtvis med min kompetens in i styrelsearbetet, och tittar brett på den forskning som finns, svarar Peter Fredman.

Det finns dock ingen direkt koppling mellan hans egen forskning och det faktaunderlag som legat till grund för beslutet om neddragningarna, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet