Både till det kommande datacentret och för att klara generationsväxlingen inom välfärden finns ett stort behov personal de närmaste tio åren.
Företagen Ecodatacenter och Warm, som planerar nyetableringar i Verksmon utanför Östersund, räknar med att anställa omkring 1 000 nya helårstjänster. Dessutom räknar företagen med att kringeffekterna kommer generera ytterligare 2 600 tjänster.
Samtidigt har Jämtland något som kan ses som ett lyxproblem.
– Det har aldrig varit så få inskrivna på Arbetsförmedlingen som är i arbetsför ålder som det är nu, säger Ola Kereby, chef på Arbetsförmedlingen i Jämtlands län.
Fler måste flytta till Jämtland
Det behövs alltså ett tillskott av invånare med ett brett spektrum av kompetenser som kan bemanna alla sorters arbeten i samhället.
Därför menar Östersunds kommunalråd, Effie Kourlos (C), att staden behöver växa på bred front, och att kommunens sedan länge uppsatta mål om att bli 75 000 invånare spelar en viktig roll för att lyckas med kompetensförsörjningen.
– Vi står mer redo än man gör längs kusten, säger hon.
I klippet berättar Östersunds kommunalråd Effie Kourlos (C) hur de ska locka nya invånare.
Framtidens arbetsmarknad i Jämtlands län
I norra Norrland är det bland annat batterifabrik och stålverk som behöver anställa, medan det även i Östersund kommer behövas mycket ny arbetskraft de kommande tio åren. Stora pensionsavgångar väntas inom välfärdsyrken, men främst behövs personal till den serverhall med tillhörande växthusanläggning som planeras i Verksmon. Därtill väntas tusentals jobb i kringeffekter.
Satsningarna i Jämtland gör att det inom en snar framtid krävs ett stort tillskott av människor på arbetsmarknaden.
Följ vår satsning där vi i några inslag söker svar på hur arbetskraften ska säkras i Jämtlands län.