Stort intresse för hyggesfritt bland länets skogsägare

Publicerad

Av 750 skogsägare svarade 75 procent att de vill veta mer om alternativ till kalhyggesbruk. Hälften av dem är intresserade av att bruka sin egen skog hyggesfritt.  Det visar en enkät bland länets skogsägare.

– Resultatet är häpnadsväckande. Det visar att skogsägare vill ha hyggesfria alternativ och att intresset är större än vad många tror, säger skogsbrukstekniker Gunnar Hafmar som gjort enkäten.

Enkäten skickades ut till nära 4 000 skogsägare i länet, varav 756 svarade. En majoritet – 75 procent – av dem svarade att de var intresserade av ”olika skötselmetoder”, det vill säga att få veta mer även om andra metoder än trakthyggesbruk med kalhyggen. Lite mer än hälften – 53 procent – uppgav att de ville bruka sin egen skog hyggesfritt.

Brist på information om alternativ till kalhyggen

Men de flesta – omkring 70 procent – uppgav samtidigt att de fått väldigt lite information från sina rådgivare om hyggesfria alternativ.

Förklaringen är att många av rådgivarna är virkesuppköpare kopplade till skogsbolag utan incitament att informera om hyggesfritt, menar Gunnar Hafmar. En uppfattning som delas av många inom skogsnäringen, bland andra skogsskötselprofessor Per Angelstam vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Hör mer om intresset för hyggesfritt och vad bristen på information beror på i videon ovan.

Kort om enkäten

Enkäten skickades ut via de två skogsbolagen Gällö Skog och Fria Skog samt skogsägarföreningen Norra Skog

Enkätundersökningen som gjordes ifjol av Gunnar Hafmar var ett examensarbete inom ramen för hans utbildning till skogsbrukstekniker vid Dille gård Naturbruksgymnasium i Ås.

SVT: Hur stor vikt kan man fästa vid enkäten med tanke på svarsfrekvensen?

– Det är en svarsfrekvens på 18,9 procent, vilket är en hög svarsfrekvens. Sedan är antalet respondenter 756, vilket man kan jämföra med Skogsbarometern, som görs av Ludwig och Co och Swedbank. Den har 750 respondenter och den används nationellt. Den här jag alltså använt bara regionalt i Jämtland, säger Gunnar Hafmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.