Läs publikens svar i chatten nedan. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Vilket ansvar är du beredd att ta när du vistas i fjällen? Se publikens svar

Uppdaterad
Publicerad

Vilket ansvar är du beredd att ta när du vistas i fjällen? Är fjällkort eller fjällpass ett alternativ för dig? Kan du tänka dig att sprida ut dina besök eller besöka fjällen under andra delar av säsongen för att förhindra naturslitage? Se publikens svar i chatten nedan.

Striden om fjällen – vad är du beredd att göra? Chatta med oss!

Ann • Alla har vi varit ”först” på ett eller annat ställe, framförallt i Afrika därifrån vi alla kom från början. Inte gör vi anspråk på Botswana, Kongo eller Mali för det, det vore ju löjligt. Så skippa snacket om vem som var ”först på fjället” för sånt håller inte längre, det är en postkolonial ide’sörja. Såna här ideer om vem som har mest ”rätt” till en plats skapar hätsk stämning och spär på nuvarande och framtida konflikter. Utgå från att alla har lika stor rätt, alla har lika stort ansvar, så kan vi se början på en lösning, framförallt en lösning som sätter oersättliga naturvärden i fokus. Glöm inte att också rovdjuren har sin självklara rätt att få vandra fritt även i fjällmarkerna.

Pinnat inlägg

TACK för alla intressanta inlägg! Det är uppenbart att det här är en fråga som engagerar er.

Pinnat inlägg

Vem har rätt till fjällen?

Och hur ska vi samsas i de fjällområden där det är stort besökstryck samtidigt som de utgör viktiga marker för rennäringen, i framtiden?

Vilket ansvar är du beredd att ta när du vistas i fjällen? Skulle fjällpass som begränsar antalet besökare under vissa perioder kunna vara ett alternativ? Är att besökarna sprider ut sig mer i fjällkedjan ett annat alternativ? Skulle du vara beredd att vistas i fjällen andra tider på året när besökstrycket inte är lika högt och rennäringen inte störs?

Berätta hur du resonerar i chatten!

Lola Eriksson • Tycker att vi inte ska besöka fjällen under tiden renen får kalvar. Sedan är detta med cyckling i fjällen helt förkastligt, detta sliter ju verkligen på våran flällflora! Synd att inte folk tar hänsyn om detta.

Jompa • Kom osökt att tänka på Valfrid Paulsson legendarisk gendir på Naturvårdsverket. Han lär ha sagt redan på 1980-talet att: Fjällen har blivit tummelplats för hela svenska folket.

Marianne Gerner Björkstén • Jag är beredd att följa naturvårdande rekommendationer och regler. Så enkelt är det!

Utsatt för samernas och länsstyrelsens/statens förtryck! • Läser en hel del otroliga och anmärkningsvärda inlägg i denna chatt.. från människor som köpt den fabricerade bilden att samerna ska vara "ägare" till fjällen och varit här först.."Sveriges indianer" liksom.. Fjällbönder som blivit tvingade av staten att sälja sin mark, till förmån för renskötsel.. samer som flyttats norrifrån längre söderut av samma stat har plötsligt funnits sedan innan universum bildades. Ni tyckare och pk människor överallt i Sverige kanske skulle intressera er för att lyssna på även andra än samernas åsikter och historia/fakta innan ni skriver inlägg och tycker.. och staten.. rensa upp på era myndigheter och sätt ner foten nån gång! Det är hög tid nu! Innan vi andra måste flytta från norrland..

En "fjällräv" i Västergötland • Jag har fjällvandrat varje sommar i över 50 år. Tillhör dom som går med tung ryggsäck och tält. Stäng alla fjällstationer och vandrarstugor och lägg alla resurser på vindskydd, raststugor och upprustning av lederna. Cykel hör inte hemma på fjället. Förbjud alla terrängfordon utom för samer och tillsynspersonal.Stäng för besök under renarnas kalvningstid. De som ger sig ut dåligt utrustade och kallar på fjällräddningen för att dom blivit kalla och blöta eller inte "orkar" gå längre ska få betala insatsen från egen plånbok. Råkar man ut för olycka eller blir sjuk är det en helt annan sak. Man tar med sig allt skräp hem. Orkar man bära fulla förpackningar när man går ut så orkar man tomma på hemvägen. Var rädd om fjällen! Det är det finaste vi har i Sverige.

Flaskhals • Samma princip, när det anses fullbelagt, måste gå att använda även i fjällen. X antal personer per kvadratkilometer. Är det fullt får du vackert vänta eller besöka andra platser. Alla som går in i området t ex Jämtlandstriangel måste anmäla sig via mobilapp eller på plats. I appen ser du din ev köplats och när du får tillträde till området. I appen skriver du in hur många dagar du ska befinna dig inom området. I området finns naturvårdsbevakare som ger service till turisterna i området. Kanske en avgift per dag och person. Allt annat kostar ju så det är väl rimligt.

Östersundsbo • Jämtlandsfjällen är ett av få fjällområden dit man kan åka miljövänligt med tåg från södra Sverige. En fantastisk möjlighet att utveckla mer hållbar turism som gynnar hela regionen. Lyft blicken och se till möjligheterna istället!

Cecilia • När jag var liten fanns ingen bilväg till Storulvån, vi vandrade/skidade från Handöl eller Ånn. Enkla fjällstationer fanns och fungerade bra, inte med det utbud och kommersialisering som finns/är idag. Cyklar/mountainbikes förekom inte, vi vandrade eller skidade på turskidor. Förbjud cykling, nöjesåkning med skotrar, motionslopp m.m i fjällen. Vi/STF biter oss själva i svansen med bilväg till Storulvån och med utbyggda kommersiella fjällanläggningar. Lär folk fjällvett/naturvett och begränsa antalet besökare i fjällen som på Gotska sandön. Det var bättre förr!

Lore • Glömde berätta att i Chiles nationalparker släpper man inte besökare; tältare och icke tältare utan en genomgång om vad nationalparken erbjuder. Besökare får också veta att vid nerskräpning ges dryga böter om grövre, fängelse. Sedan finns det s k anställda parkvakter som patrullerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet