• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild i två med bild på testogelpaket till vänster och Attila Fazekas till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Attila Fazekas som är ordförande för Svensk Förening för Transpersoners Hälsa svarar på frågor om varför väntetiden för transvård är så lång och vad som behövs för att minska kötiden. Foto: SVT/Dzintra Dumbre

Transvården överbelastad – behöver mer resurser för att minska kötiden

Publicerad

Allt fler söker vård för könsdysfori, men resurserna till vården ökar inte i takt med antalet sökande – därför är det svårt att korta kötiderna, enligt Svensk förening för transpersoners hälsa.

Attila Fazekas är ordförande för Svensk förening för transpersoners hälsa (SFTH), som består av yrkesverksamma inom den svenska transvården.

– Det är flera faktorer som samspelar till varför fler söker vård, säger han.

Attila Fazekas är även chefsöverläkare på vuxenpsykiatri i Lund, samt styrelsemedlem i European Professional Association for Transgender Health (EPATH).

Som exempel på vilka faktorer som påverkar den stora ökningen av vårdsökande nämner han bland annat tillgången till information på internet och större acceptans för transpersoner i samhället.

– Men framförallt att det finns vård. Många äldre som söker har först inte förstått att det faktiskt finns vård att få.

Nationell högspecialiserad vård

Vård vid könsdysfori klassas som nationell högspecialiserad vård sedan årsskiftet. Där ingår den könsbekräftande behandlingen, som bland annat omfattar medicinska och kirurgiska ingrepp.

Den nya klassningen tror Attila Fazekas kan påverka vården och kötiden positivt, då det nu bland annat kommer finnas nationell samordning av transvården.

– Med tiden tror jag att det kan leda till minskning av kötiden, men när det sker törs jag inte säga.

KÖNSDYSFORI SOM NATIONELL HÖGSPECIALISERAD VÅRD

I mars 2023 beslöt Socialstyrelsen att könsdysfori numera klassas som nationell högspecialiserad vård (NHV) och att det ska bedrivas av tre regioner: Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Östergötland. De tre regionerna samarbetar sedan med ytterligare en region var. Den nya klassningen av vården började gälla vid årsskiftet.

Anledningen till att det numera klassas som högspecialiserad är att vården anses komplex och kräver ett nära samarbete mellan flera vårdenheter, alla med särskild kompetens för könsdysfori. Den organiseras om för att öka kompetens, patientsäkerhet och effektivitet och kommer utvärderas årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.