• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

splitbild på dels en kvinna i glasögon och dels en fisk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behöver en del av den BKD-smittade fisken i Ströms vattudal inte slaktas förrän om ett år – trots risken för fortsatt smitta och trots att fisksjukdomen ses som allvarlig av svenska myndigheter. I videon förklarar Madeleine Haal Gertzell vid jordbruksverket varför. Foto: SVT

Fiskodling i Strömsunds kommun tillåts vänta ett år med att slakta BKD-smittad fisk

Publicerad

I Ströms vattudal ska 700 ton regnbåge slaktas ut efter det att BKD upptäckts på en fiskodling där.

Trots att fisksjukdomen klassas som så allvarlig att det i inlandet finns ett utrotningsprogram mot den tillåts företaget vänta ett helt år med att slakta ut en del av den smittade fisken.

– Det vi gör här är att vi väger smittskyddet mot de näringsfrämjande åtgärderna, säger Madeleine Haal Gertzell, ställföreträdande enhetschef vid Jordbruksverket.

Totalt är det 700 ton regnbågslax som ska slaktas ut på fiskodlingen, som därefter ska saneras, för att bekämpa risken för smittspridning av fisksjukdomen BKD. Detta efter ett beslut från jordbruksverket.

Men trots att Sverige har ett så kallat utrotningsprogrammet för att bekämpa smittspridning av BKD innebär beslutet att den smittade fiskodlingen inte töms på fisk på en gång.

Får vänta ett år med slakt

En del av fisken – en yngre generation – ska slaktas redan i början av juli. Resten först om ett år.

Det innebär med andra ord att en del av fisken kan vara kvar i ytterligare ett år i sina öppna kassar med risk för fortsatt smittspridning.

Det finns flera skäl till det, enligt jordbruksverket – hör om det i videon.

Smitta får föras vidare – av djurskyddsskäl

Ytterligare en konsekvens är att den fisk som ska slaktas nu i sommar kommer att bogseras över vattnet till företagets andra anläggning i Ströms vattudal för avlivning där. Och då föra smittan vidare dit.

Varför är det tillåtet?

– Det är bara där det finns en anläggning för avlivningen, säger Madeleine Haal Gertzell.

Det är också bättre att transportera fisken via vattnet än landvägen, av djurskyddskäl: det är mindre plågsamt för fisken. Därför är det den bästa lösningen fastän smittan därmed förs vidare, enligt jordbruksverket.

Företaget bakom fiskodlingen, Vattudalens Fisk, är kritiska till att Sverige har så långtgående åtgärder på mot BKD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.