Vattnet hotade ställverket vid kraftverket. Slänten vid ställverket vattenmättades så pass att den rasade. Foto: Härjeåns

Tub till vattenkraftverk i Härjedalen sprack – hotade ställverk

Publicerad

En 1900 meter lång trätub vid Lofsåns kraftverk i Härjedalen sprang läck i måndags och vattenmassor hotade ett ställverk i närheten. Härjeåns kraft har anmält händelsen till länsstyrelsen.

Det var på eftermiddagen som driftledningen noterade att vattenytan till Lofsåns kraftverk började sjunka, samtidigt som kraftverket tappade i effekt.

Personal skickades ut och kunde konstatera att trätuben gått sönder och vatten strömmade ut. Senare under kvällen rasade en slänt vid kraftstationens ställverk.

Härjeåns har förstärkt slänten för att undvika ytterligare ras och har inlett en utredning av händelsen. Ännu vet man inte vad som orsakade tub-brottet. Ingen el produceras för närvarande i kraftverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.