Tomas Celiesius från Litauen sitter ofta och fiskar på isen på Landösjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Celiesius, från Litauen, har ett personligt rekord på en 13 kilos Kanadaröding i Landösjön. Han tror att fiskodlingen i sjön bidrar till de storvuxna fiskarna och är inte ledsen att odlingen får bli kvar. Hör mer i videon. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Tudelade åsikter om att fiskodlingen i Landön blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom en dom från mark- och miljööverdomstolen som ger fiskodlingen i Landösjön tillstånd att bedriva verksamhet i ytterligare 15 år. Och bland bybor och fiskare går åsikterna isär om det är bra eller dåligt.

Fiskodlingar i öppna kassar, som den i Landön, har varit en omdiskuterad verksamhet i många år. Främst av miljöskäl. Men nu har alltså Landöns fiskodling fått grönt ljus i 15 år till. Och det är ett besked som både hyllas och kritiseras.

– Bara positivt. Jobben i byn behövs, säger André Machner som är ute och skottar efter senaste snöfallet.

Samma resonemang för också bybon Jan Damgren som även tror att fiskodlingen sätter Landön på kartan.

Två läger i byn

– Visst, jobben behövs men verksamheten måste ju skötas riktigt. Den här frågan delar upp byn i två läger, säger Anders Bertilsson, som helst hade sett att fiskodlingen fick stänga, eller åtminstone placeras på annan plats i sjön.

Undersökt botten

– Den ligger helt fel inne i en vik där skit sedimenteras på botten. Vi har haft dit dykare som hittade tjocka lager av avföring i området runt fiskkassarna. Så jag tror att sjön tar stryk av det här, säger Anders Bertilsson.

Men för Tomas Celiesius, från Litauen, som är en av många pimpelfiskare som tar sig till Landösjön varje vinter, är beskedet om att odlingen blir kvar en god nyhet. Hör varför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.