Två män misstänks ha planerat mord – häktas

Uppdaterad
Publicerad

Två män misstänks för att ha planerat ett mord. En av dem är hemmahörande i Krokoms kommun medan den andre är från Uppsala. Båda har nu häktats av Östersunds tingsrätt.

Enligt åklagaren skedde brottet i juni i en bostad i Krokoms kommun. Då planerade den nu häktade Krokomsmannen och Uppsalamannen att mörda en eller flera personer men vem eller vilka vill åklagaren inte uttala sig om.

– Jag vill inte gå in på hur brottsmisstanken är konstruerad i nuläget. Det kommer jag kanske göra vid ett senare tillfälle, säger kammaråklagare David Kahl.

Högre misstankegraden

Männen är häktade på sannolika skäl för stämpling till mord, vilket är den högre misstankegraden. Uppsalabon sitter även häktad för grovt vapenbrott – ett brott som ska ha skett i början av året men hur de två brottsmisstankarna hänger ihop är idag oklart.

– Det här är ett planeringsbrott och då kan det vara från ett tidigt stadie från ett fullbordat brott, säger David Kahl.

Flera års fängelse

Åklagaren vill inte spekulera i vilket straffvärde som brottet kan ge vid fällande dom, men det finns praxis från tidigare domar. Då rör det sig om två till upp till fyra års fängelse. Straffet är beroende från fall till fall och omständigheter, exempelvis hur långt man kommit i planeringen.

Krokomsmannen är känd av rättsväsendet sedan tidigare.

– Han är känd men inte i något nätverkssammanhang, säger David Kahl.

Åtal ska väckas senast den 30 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.