en man intervjuas vid hägnet, skog i bakgrund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hielke Chaudron på Myskoxcentrum i Tännäs. Foto: SVT

”Tveksamt om Brutus är välkommen hem igen”

Uppdaterad
Publicerad

Hielke Chaudron på Myskoxcentrum i Tännäs är tveksam till om myskoxen Brutus är välkommen tillbaka till den vilda flocken i västra Härjedalen.

På myskoxcentum i Tännäs har man inget egentligt ansvar för den vilda myskoxflocken, men man har förstås stor erfarenhet av djuren.

– Myskoxarna är lugna och sävliga, men man ska inte komma för nära för då känner de sig trängda och kan bli aggressiva, säger Hielke Chaudron som jobbar på Myskoxcentrum.

Myskoxen Brutus

Myskoxen är ett urtidsdjur som sett likadant ut i tre miljoner år berättar han, samtidigt som den 450 kilo tunge tjuren Kompis bökar omkring i ett av hägnen.

När det gäller Brutus som sedan en tid söker lyckan i Bergs kommun så har någon skrivit att han ser allt mer deprimerad ut för varje dag.

Vi frågade Hielke om man kan se på en myskoxe om den är deppad, Hör hans svar i videon här nedanför.

Myskoxcentrum i Tännäs

Startades som EU-projekt. Ett syfte är att skydda den vilda stammen, då man låter besökare se myskoxar i hägnet istället för att de ska närma sig de myskoxarna på fjället.

Ett annat syfte är att bevara stammen:

”Utsättningen av en av hägnets myskoxar, Idun, har resulterat i flera nya kalvar på fjället. Genom att bedriva avel hjälper vi också Sveriges djurparker att få en större variaton i blod och gener hos arten”, skriver man på sin hemsida

Källa: myskoxcentrum.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet