Foto: SVT

Deras arbetsplats saknade toa och rinnande vatten – i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Ingen riktig toalett och inget rinnande vatten – så har arbetsmiljön varit för anställda på återvinningscentraler i Åre kommun i flera år.

– Det är skrämmande att det har fått pågå så länge, säger Jimmy Engman som är anställd.

På återvinningscentralen i Staa utanför Åre jobbar tre personer. När SVT kommer dit är det öppet och människor kommer i strid ström för att slänga skräp.

På området syns en liten friggebod. Det är de anställdas personalutrymme. Där inne äter dom, vilar och tar emot kunder som behöver fakturera. Stugan är ungefär tio kvadratmeter stor.

– Vi fick en frys hit i somras, innan dess hade vi bara ett kylskåp, säger Jimmy Engman.

Saknar torkmöjligheter

Han jobbar på återvinningscentralen och är även skyddsombud.

– Vi skulle behöva riktiga torkmöjligheter. På vintrarna blir det blött och kallt och blir skorna och kläderna blöta så går det inte att torka dom, säger han.

Och så har det sett ut genom åren. Något rinnande vatten finns det inte. När de anställda åker till sitt arbete på morgonen får de ta med sig vatten i dunkar. Det är det de ska använda om de behöver tvätta händerna eller diska.

Likadant i Brattåsen

Men det är inte bara i Staa som arbetsmiljön ser ut så här. Även på återvinningscentralen i Brattåsen i Storlien ser det likadant ut.

I Brattåsen har personal även tagit hand om inlämnade kemikalier trots att man saknat en nöddusch. Något som krävs om man av misstag skulle få på sig exempelvis syra.

Jimmy Engman blev skyddsombud nyligen. Därför vet han inte varför det har fått se ut så här så länge.

– Det har varit så här i en massa år. Här i Staa har återvinningscentralen funnits i cirka 20 år och så här har det varit hela tiden, säger han.

Arbetsmiljön på återvinningscentralerna har blivit ett fall för Arbetsmiljöverket, som krävt en rad förbättringar – något som också ska ha skett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.