Sten Sundin står i sin polisuniform och håller upp en rapport som handlar om bedrägerier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I maj träffade SVT polisen i Jämtland som då kom med dystra siffror om bedrägerier – i den senaste rapporten finns mer ljusglimtar. Foto: Lukas Johansson/SVT

Vändningen: Färre lyckade bedrägerier i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Att bedrägeriförsöken ökar kanske inte låter som något positivt, men det innebär också att färre bedragare lyckas med sina försök.
– Det är positiva tendenser vi ser, säger Sten Sundin om polisens nya rapport.

Polisen i Jämtland har presenterat en ny rapport över bedrägerier i länet sedan årsskiftet. Den visar att bedrägerierna är fortsatt på höga nivåer men att antalet fullbordade bedrägerier minskat.

I maj tidigare i år berättade polisen om oroväckande stora vinster för bedragare, men nu ser man istället positiva trender där färre bedragare lyckas.

Tv-program, informationsspridning och kampanjer tros vara en av anledningarna till att fler brottsoffer inte blir lurade.

Annonsbedrägerierna ligger dock kvar på samma nivåer.

Sammanfattning av polisens rapport:

• Brottsvinsterna visar på en betydande minskning med runt 40%.

• Två medborgare per dag, istället för tre, drabbas av ett fullbordat bedrägeri

• Andelen försöksbrott har ökat sedan 2022, från 34% till 46%, en andelsökning av försöksbrotten på 35%. Prognosen för hela 2024 är att andelen försöksbrott ska kunna uppgå till över 50%.

• Fakturabedrägerierna fullbordas sällan, endast fem brott har fullbordats under 2024, under 2023 fullbordades 28 brott. Företagen har varit uppmärksamma på felaktiga fakturor/abonnemang.

• Kortbedrägerierna har ökat, det anmäls ca 20 fullbordade brott per månad.

• Annonsbedrägerier fortsätter på samma nivå, de fullbordas i alldeles för stor utsträckning.

• Identitetsbedrägerierna minskar med 23% samt att 84% av brotten stannar på försöksstadiet, i jämförelse med 56% året innan.

• Vishingbedrägerierna drabbar en medborgare varannan dag, vilket är en halvering mot föregående år.

Källa: Polisen Jämtland Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.