Mattias Västfelt som är chef Naturförvaltningsfunktionen står framför en informationsskylt i en snötäckt skog. Skyltens text och bilder handlar om området och dess natur, medan personen gestikulerar. Träden runt omkring är täckta av snö, vilket skapar en kylig och lugn atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Vestfält, som är chef länsstyrelsens naturförvaltningsfunktion, står framför en av entréerna till det populära naturreservatet Tysjöarna strax utanför Östersund. Snart kan det återigen bli stora förändringar i området. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Vattennivåerna ska återigen sänkas i Tysjöarnas naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

På 1800-talet sänktes vattennivån i Tysjöarna. För 10 år sedan höjdes den kraftigt men nu ska den sänkas igen. Länsstyrelsen i Jämtland medger också att allt inte gått rätt till.

– I efterhand ser vi att vi borde sökt tillstånd för de åtgärder som genomfördes, säger Mattias Vestfält på länsstyrelsen.

För drygt 10 år sedan höjde länsstyrelsen vattennivån i naturreservatet Tysjöarna, mellan Krokom och Östersund. Detta för att gynna fisken och hydrologin i sjön. Men samtidigt var också Tysjöarna ett av länets viktigaste fågelskyddsområden, just på grund av det grunda vattnet.

Söktes inga tillstånd

Nivåhöjningen beslutades av länsstyrelsens vattenenhet, utan att det söktes några formella tillstånd, och det visade sig när uppdämningen var ett faktum, att områdets flora och fauna påverkades kraftigt.

Utreddes av annan länsstyrelse

Förfarandet anmäldes då internt inom länsstyrelsen och har därefter utretts av neutral part, nämligen länsstyrelsen i Norrbotten. Och det de kommit fram till innebär att de senaste tio årens arbete med Tysjöarna varit förgäves.

Behöver sänka igen

– Vi har fått ett föreläggande att i efterhand söka tillstånd för de åtgärder som gjordes då, men vi tror inte att vi kommer få de tillstånden, säger Mattias Vestfält, som är chef för länsstyrelsens naturförvaltningsfunktion.

– Så det vi kommer att behöva göra, det är att sänka vattenivån. Exakt hur det ska gå till och exakt när vi kommer kunna sätta igång, det är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.