Regionstyrelsens ordförande, Ann-Marie Johansson (S). Foto: SVT

Större underskott än väntat för Regionen

Uppdaterad
Publicerad

Underskottet för Region Jämtland Härjedalen fortsätter att öka. Under 2017 landar det preliminärt på 233 miljoner kronor. Det sammanlagda underskottet ligger nu på närmare en miljard.

I höstas var prognosen för underskottet 220 miljoner kronor. Nu när det preliminära resultatet kommit visar det på ett ännu större underskott: 233 miljoner kronor.

– Vi hade inte väntat oss det men i december gjorde vi en återbetalning till staten för läkemedelsrabatter och förändringar i pensionsskulden påverkar också, säger Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande till SVT Nyheter Jämtland.

Fick större intäkter – räckte inte

Trots att regionen fick 162 miljoner kronor mer i  intäkter än budgeterat i form av ökade skatter och intäkter, så räcker inte det. Hälso-och sjukvården överskred budgeten med 400 miljoner kronor förra året.

Ökade personalkostnader och högre kostnader för bemanningsföretag är största anledningen till underskottet.

– Vi har tagit beslut om flera åtgärder. Nu gäller det att få upp takten på dem och få en bättre styrning. Men jag kan inte utesluta att det kommer att krävas en skattehöjning i framtiden, säger Ann-Marie Johansson (S).

Underskottet i olika siffror

Total budget Region J/H 2017 4 155 411 000 kr

Kostnad Region J/H per dag             11 835 000 kr

Underskott 2017 233 000 000 kr, motsvarar 21 dagars verksamhet

Pengarna 2017 räckte till den 10 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.