Anja Dyrting och Irene Hedin, spelar dockteater och sitter ned men hängselklänning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade det funnits en sån här historia när jag var barn hade det förändrat mitt liv” Foto: Lukas Johansson/SVT

Vill göra det lättare att prata om övergrepp med hjälp av dockteater

Uppdaterad
Publicerad

Att prata om övergrepp med barn är kanske inte det lättaste man som förälder kan göra. Därför har Anja Dyrting och Irene Hedin satt ihop en dockteater på Frösön, som handlar om just övergrepp på barn.

– Då kan man i alla fall prata om föreställningen, säger Anja Dyrting.

Både Anja Dyrting och Irene Hedin berättar att de upplevt övergrepp i tidig ålder och därför ville de göra något för att öka medvetenheten och göra det enklare att prata om ämnet. Men det är inte första gången Irene (som drivit dockteater i över 20 år) tar upp lite svårare ämnen.

– Det blir inte lika farligt när det får finnas i ett sånt här sammanhang – om döden och mobbning till exempel. Livet är ju så, det är inte bara tjo och tjim, säger hon.

Hittills har de hunnit med sex föreställningar och enligt de själva bara positiva reaktioner, från en blandad målgrupp från fyra- till 70-åringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.