En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person i en inomhusmiljö med en ljust inredd vägg och en hängande ljuskrona i taket. Den högra sektionen visar en närbild av en hand som håller en smartphone, delvis synlig, med en annan hand i bakgrunden som också håller telefonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykiatrikern Anders Hansen tycker att alla ska lära sig hur hjärnan fungera för att förstå hur digitaliseringen påverkas oss. Foto: SVT

Anders Hansen om digitaliseringens påverkan på ensamhet: ”Behöver ses för att må bra”

Publicerad

Det finns flera fördelar med den ökade digitaliseringen i samhället, men vi måste också inse baksidorna.

Det menar psykiatrikern Anders Hansen. Inte minst för att många människor i dag känner sig ensamma.

I klippet berättar Anders Hansen om sina främsta tips för att hantera digitaliseringen av våra liv.

– Det verkar som upplevelsen av ensamhet ökar och det är ju paradoxalt eftersom vi aldrig varit fler på jorden och så uppkopplade som vi är nu, säger psykiatrikern Anders Hansen som bland annat skrivet boken Skärmhjärnan som handlar om hur vårt surfande kan få oss att må dåligt.

Unga och ensamhet

Som SVT Nyheter Jönköping berättat i flera reportage besväras i dag drygt var tredje ung vuxen av ensamhet och isolering, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Anders Hansen: Snabb förändring av beteende

Enligt Anders Hansen befinner vi oss i den snabbaste beteendeomläggningen i vår arts historia och exakt hur det påverkar oss är för tidigt att säga. Men han understryker att vi är biologiska varelser och att de sociala behoven finns kvar i oss.

En person sitter på en grå soffa och arbetar på en bärbar dator. Omsorgsfullt placerad på bordet framför personen finns en vit kopp. I bakgrunden syns en del av rummet med dekorationer på väggarna. Personen är klädd i en svart tröja under en ljusgrå väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mår vi när vi bara använder digitala tjänster utan fysiska möten? Här testar SVT Nyheter Jönköpings reporter. Foto: SVT/Linda Mathillas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och ensamhet

Mer i ämnet