I ett skogsområde på Kungsängen i Jönköping gick en 35-årig man till attack mot två poliser med ett svärd. Foto: SVT

Attackerade poliser med svärd – döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Två polismän skadades, varav en livshotande, när en 35-årig man gick till attack mot dem med ett svärd i Jönköping i januari. Tingsrätten dömde mannen till rättspsykiatrisk vård. Hovrätten gör nu samma bedömning.

Den 7 januari fick polisen ett larm om psykisk ohälsa på Kungsängen i Jönköping. En man försvann från en lägenhet beväpnad med ett svärd. Polismännen följde efter honom och i ett skogsområde gick mannen till attack.

En av polismännen blev livshotande skadad och den andre fick skador på en hand. Under händelsen sköt polisen verkanseld mot mannen, som också fick föras till sjukhus för vård.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Rättspsykiatrisk vård

Jönköpings tingsrätt dömde i maj mannen för två fall av försök till mord. Eftersom mannen led av en allvarlig psykiskt störning bestämdes påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Domen överklagades och mannens advokat har menat att hans klient borde frikännas på grund av att han inte varit medveten om hur han agerat och därför inte haft uppsåt.

Göta hovrätt menar precis som tingsrätten att 35-åringen inte har befunnit sig i ett sådant förvirringstillstånd att uppsåt kan uteslutas. Hovrätten dömer honom därför för två försök till mord, samt brott mot knivförbudslagen.

Eftersom mannen led av en allvarlig psykiskt störning bestäms påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I klippet nedan ser du en sammanfattning av fallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis allvarligt skadad vid insats i Jönköping. Detta har hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet