Angela Eckerby, ansvarig för vaccinationskampanjen i Region Jönköpings län, förbereder en vaccinspruta i ett sjukhusrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De gamla metoderna har inte fungerat. Nu testar regionen nya sätt att få unga kvinnor att vaccinera sig på HPV-virus. Hör Angela Eckerby, ansvarig för vaccinationskampanjen, berätta i klippet. Foto: Irma Hellman/SVT

Regionen erbjuder gratis HPV-vaccin – bara 10 procent har tagit det

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i november erbjuds unga kvinnor i Region Jönköpings län att få det nya vaccinet kostnadsfritt och samtidigt medverka till att utrota livmoderhalscancer nationellt.

Men trots att majoriteten av kvinnorna har läst kallelsen på 1177, är det hittills bara tio procent som vaccinerat sig. Nu väntar nya, kreativa metoder för att nå dem.

– Vi tycker det här är en fantastisk möjlighet både för att skydda sig själv, men också att man kan medverka till att utrota livmoderhalscancer för allla, säger Angela Eckerby, utvecklingsledare vid Bra liv.

Enligt henne ger vaccinet även skydd mot fler HPV-virusinfektioner.

– De som har fått det tidigare vaccinet har också ett bra skydd, men det här är lite starkare och det är det som gör att vi kan utrota livmodershalscancer.

För att nå kvinnorna har regionen bland annat skickat personliga brev på 1177 och delat informationen på sociala medier. Det är ungefär 8000 av de 10 000 kvinnorna som har läst den personliga kallelsen.

I klippet berättar Angela Eckerby om regionens nästa, kreativa försök att få fler kvinnor att vaccinera sig.

Förlänger tiden

Unga kvinnor är en högriskgrupp och eftersom det är så få som hittills har vaccinerat sig förlänger regionen kampanjen med tre månader. Det är lika länge som kampanjen var planerad att pågå.

Det är 9000 kvinnor kvar. Kommer det finnas möjlighet för alla att få vaccinet?

– Vi har 7000 tider ute just nu och då har vi inte ens lagt till tider för februari, mars och april än. Så alla kommer ha möjlighet att göra det, säger Angela Eckerby.

Vad kostar vaccinet i vanliga fall?

– Mellan 5000 och 6000 kronor.

En bild på en vaccinspruta och en till bild med en leende kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Berglund berätta i klippet varför kvinnor födda mellan 1994-1999 ska ta HPV-vaccinet. Foto: Heiko Junge/TT/privat

Om vaccinationskampanjen

Varje år drabbas ungefär 500 kvinnor av livmoderhalscancer och cirka 30 procent av dem avlider.

Under förra året lanserade Karolinska institutet en nationell kampanj och studie för att utrota livmoderhalscancer.

Region Jönköpings län är den fjärde regionen som under en begränsad period erbjuder det nya HPV-vaccinet gratis till kvinnor födda mellan åren 1994 till 1998.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.