• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) ser regeringens besked som ett steg framåt, men saknar besked om vilken hastighet tågen ska få hålla. Foto: SVT

Besked om höghastighetståg viktigt för Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartierna är nu överens om framtiden för höghastighetståg i Sverige. Senast 2045 ska de nya stambanorna vara klara, där Jönköping blir en knutpunkt mellan höghastighetsbanans två grenar.

Regeringen bjuder nu in Allianspartierna och Vänsterpartiet till samtal för att snabbtågen ska bli verklighet.

Det uppskattas av kommunstyrelsens ordförande som däremot saknar besked om vilken hastighet tågen ska få gå i.

”Ett steg fram”

En majoritet jönköpingspolitiker vill ha 320 kilometer i timmen.

– Jag skulle ändå säga att det är ett steg fram att regeringen sätter ner foten och bjuder in till blocköverskridande samtal. Men vi vet inte vad det innehåller, vilken hastighet man tänker sig, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

Hur påverkar det planerna för utbyggnad av södra Munksjöområdet?

– Vi önskar ju inget hellre än ett besked. Det är också angeläget med en bred politisk uppställning, för det tar lång tid att genomföra oavsett slutdatum. Därför är besked viktiga så vi kan sätta igång planeringsarbetet, säger hon.

Olika besked

Sverigeförhandlingarna talade om 2035 som målet för när höghastighetsbanan skulle vara klar, medan Trafikverket menat att det ligger mycket längre i framtiden.

Därför tycker Ann-Marie Nilsson ändå att regeringens besked är mer positivt och användbart för Jönköping än Trafikverkets bedömningar.

– Det är oerhört komplext att bygga järnväg. Det handlar om stora intrång och en lång planeringsprocess, så den fysiska planeringen vill vi börja med nu annars finns ju ingen som helst möjlighet att genomföra det här vare sig till 2025, 2035 eller 2045, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.