Medan brudöverlämning knappt existerade i Sverige på 1990-talet, så har det de senaste åren blivit allt mer populärt. Foto: TT

Bör brudöverlämning förbjudas?

Publicerad

Just nu pågår en diskussion kring om Svenska kyrkan ska förbjuda brudöverlämning, att brudens far för henne till altaret, eller om det istället ska vara upp till varje församling eller präst att bestämma. Vad tycker du? Berätta i vår chatt.

Bör brudöverlämning förbjudas?

Ellen • Är det inte dags att S och andra politiska partier låter Svenska Kyrkan vara en kyrka skild från staten? En brud/brudgum får väl stötta sig mot sin far/mor/annan om hen vill, men varför tror S att Svenska Kyrkan behöver ledas fram till något åsiktsaltare av politiker?
Stanna gärna kvar med engagemang i kyrkan men lämna partipolitiken utanför!

Vi stänger chatten nu. Tack för era kommentarer. Trevlig kväll!

Eva • Det finns par som ska gifta sig som inte vet att man får gå in tillsammans och blir glada när de hör att man får. Det är inte alldeles sällan föräldrar till paret som styr och ställer i bakgrunden. Men inget blir bättre av att politiker lägger sig i. Låt prästerna göra sitt jobb.

Bittan • Som barn kommer jag ihåg att brud och brudgum gick fram tillsammans. Gick det på 50 och 60 talet verkar det väldigt omodern och patriakaliskt att en far, eller någon annan ska överlämna en kvinna till en hennes blivande make.
Jag håller med, det borde förbjudas. Det känns inte ens som en svensk tradition.

Jenny • Att tillåta överlämning är galenskap. Kvinna o man eller kvinna o kvinna eller man o man går tillsammans fram till altaret eftersom det är ett gemensamt beslut. Kvinnor ägs inte av någon man, varken pappa eller man. Att så många tycker att det är löjligt med regler kring detta betyder att många inte ser det kvinnofientliga i fenomenet.

Jan L • Nog vore det väl mer effektivt att argumentera för den svenska (nordiska?) sedan att brud och brudgum följs åt fram till altaret och prästen respektive till vigselförrättaren i annan ordning än att just förbjuda?

Vid förbud av brudöverlämning finns väl risk att viljestarka i stället ordnar vigsel på annat håll med brudöverlämning ändå?

Sedan är det en annan sak att jag själv bäst uppskattar vigsel, där två jämlika väljer varandra och därmed också går in jämte varandra, men beslutet bör ligga hos brudparet i samtal med vigselförrättaren.

Hoppas för övrigt att det kan göras någon film, där ett brudpar, som går in sida vid sida, kan visas lika romantiskt som amerikanska dramer med brudöverlämning! 🙏🏻

Bengt M. • Låt brudparet i samråd med prästen själva bestämma just den här detaljen. Det är inget som föreskrivs varesig i Bibeln eller i kristna traditioner, men som ändå kan vara förknippat med mycket starka lokala eller familjära traditioner, samt inte minst personliga önskemål som kan vara av än starkare natur (har hört historier där bruden / brudens far lidit av en dödlig form av cancer...).
Jag skulle inte vilja vara den präst som skulle behöva förklara för en brud som av mycket starka personliga skäl önskar att bli överlämnad av sin far vid altaret att det numera är förbjudet...

Medlem • Svenska kyrkan skall ha exklusiv beslutanderätt i dessa frågor och inte några politiker i det amerikaniserade DDR som kallas Sverige. Skiljdes inte kyrka och stat åt? Har sossarna glömt det? Då får väl varje trossamfund själva besluta om hur de vill ha det i frågor som inte bryter mot svensk lag och inte låta politiker som hänger sig åt amerikanska trender på asociala medier bestämma.

Christopher • För mig framstår brudöverlämning som tramsig och inspirerad av Hollywood. Med det sagt är det fortfarande en USEL idé att förbjuda det - det måste brudparet fp bestämma själva. Det blir totalt orimligt om vi skall förbjuda saker för att vi inte tycker om dem!

Alice • Ja verkligen, allt religöst borde förbjudas rakt av!! Det går alldeles utmärkt att gifta sig borgerligt då det är mer fritt och flexibelt
Kan inte förstå detta hyckleri hos en stor majoritet av svenska folket som envisas med dop, konfirmation och vigsel trots att vi inte är särskilt kristna av oss i Sverige

Två socialdemokratiska ledamöter har lämnat in en motion till kyrkomötet om att Svenska kyrkan bör förbjuda traditionen att brudens far ska föra henne till altaret för att där lämna över henne till den blivande mannen. Man menar att detta är en patriakal tradition som rimmar illa med kyrkans jämställdhetsarbete.
Andra tycker att det är en fin tradition och att det borde vara upp till det aktuella brudparet att själv bestämma hur man vill utforma sin vigsel.

Kyrkomötet

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och inträffar varje år. Syftet med mötet är att fatta beslut om bland annat Svenska kyrkans regelverk, men även frågor som rör psalmboken, kyrkohandboken, vigningstjänsten och den kyrkliga organisationen. 251 ledamöter deltar under mötet och väljs av Svenska kyrkans medlemmar vart fjärde år.

Kyrkomötet 2024 inträffar i två etapper. Den första i början av oktober och den andra i mitten av november. Årets kyrkomöte har temat ”kyrkan i det offentliga rummet”, vilket innebär att motionsrätten är begränsad. 86 motioner har inkommit.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.