Irmelin Stenlund flyttade till Jönköping för att studera och märkte snabbt att någon försökte lura henne på nätet. Foto: SVT/TT

Bostadsbristen lockar fram bedragare: ”Det känns otryggt”

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheter med att skaffa sig en bostad leder till att allt fler bostadssökande letar lägenhet via sociala medier. Men det är lätt att bli lurad av oseriösa bostadsannonser på nätet.

Irmelin Stenlund flyttade från Norrland till Jönköping för att plugga till sjuksköterska. I en Facebookgrupp för bostadssökande lade hon ut en annons där hon förklarade att hon sökte lägenhet akut. Det dröjde inte länge innan hon blev kontaktad av en person som utgav sig för att ha en bostad till henne. 

Men då personen började kräva pengar i förskott, förstod hon att något var fel. 

De tjänar pengar på bostadsbristen

– Mina föräldrar och syskon har varnat mig, så jag tackade nej. Det låter inget bra att jag ska betala 4 000 kronor en månad innan jag ska flytta in. Det kändes inte tryggt, förklarar hon.

Bedrägerierna ökar

På Facebook finns det en stor mängd grupper likt den som Irmelin gick med i. Bostadsgrupper där lägenhetssökande kan gå med i för att få ta del av tips och annonser som läggs upp av medlemmar.

Men det är inte bara en samlingsplats för potentiella hyresgäster utan även en samlingsplats för bedragare.

Jonatan Hjälte är moderator för ett flertal bostadsgrupper över hela landet och menar att bostadsbedrägerier är ett problem som nu tagit sig till de mindre städerna.

– Vi kan se att det ökar på alla orter med försök att lägga upp annonser som ganska uppenbarligen är fejkannonser, förklarar Jonatan Hjälte, som även är vd för hyresförmedlaren Bostadsregistret. 

Så luras du in i bedrägerierna

Ett vanligt sätt för bedragarna att gå tillväga är att annonsera ut en lägenhet med låg hyra, där adressen är attraktiv. Den bostadssökande lockas sedan till att betala en hög deposition för att få tillgång till lägenheten, som senare inte visar sig existera.  

– Det är inte säkert de kräver pengar från början, utan det kan komma senare, men ingen seriös uthyrare kräver ett belopp för att få en lägenhet, fortsätter Jonatan. 

Var kritisk 

Han trycker dock på att det går att vara med i Facebookgrupperna utan att bli lurad. Men att man då som bostadssökande måste vara uppmärksam och kritisk till alla de annonser som läggs ut. 

– Granska profilen och annonsinnehållet om det verkar trovärdigt. Så fort det kommer en fråga om pengar, tacka nej.

Detta ska du titta efter i bluffannonser, se klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tjänar pengar på bostadsbristen

Mer i ämnet