Simon Brehmer, Hyresgästföreningen, uppger att han haft koll på de här bostadssajterna i flera år. Foto: SVT

Hyresgästföreningen riktar kritik mot bostadssajter

Uppdaterad
Publicerad

På nätet finns mängder med bostadssajter som tar betalt för bostadsannonser. Men i många fall ligger samma annonser helt gratis på exempelvis Blocket eller hos det kommunala bostadsbolaget.

– Så länge vi har en bostadsbrist är det ett stort problem och kommer vara växande, säger Simon Brehmer, förhandlare på Hyresgästföreningen.

På sajterna finns mängder med billiga och centrala hyreslägenheter där bostadssökande kan få uppfattningen att de snabbt kan komma i kontakt med hyresvärden – om de betalar en medlemsavgift. 

Men i flera fall slussas istället den bostadssökande vidare till fastighetsägarens sajt och får istället ställa sig i kö där.  

De tjänar pengar på bostadsbristen

Simon Brehmer menar att många av sajterna jobbar med otydliga villkor och korta debiteringar där pengar exempelvis dras varje vecka.

– Det är för att man ska bli indragen eller inlurad i det. Det räcker att du glömmer säga upp det på en eller två veckor så har du börjat betala, säger han. 

Vaksam på avtal

Enligt Brehmer är det viktigt för den bostadssökande att försöka skaffa sig en uppfattning om sajten verkar seriös och vara vaksam på om hemsidan kräver att man tecknar någon form av avtal som kostar pengar.

– I Jönköping finns det bara en bostadsförmedling som är seriös och det är de som heter Bostadsregistret. Sedan förmedlar de flesta hyresvärdarna lägenheter själva på sina sidor, säger han.

Jonatan Hjälte, vd på Bostadsregistret, känner också till de här sajterna.

– Om man går in och kollar på sidorna så är det sannolikt att du hittar våra lägenheter och Vätterhems lägenheter. Det innebär att de har plockat annonser och säljer information. Den informationen är gratis, du behöver gå in på två hemsidor och sen har du den, säger han. 

Bara nå via mejl

SVT bestämmer sig för att försöka kontakta några av sajterna, men flera går bara att nå via mejl.

Sajten Hyrabostad.se uppger i ett mejl att de endast tar ut en engångsavgift på 249 kronor och att den bostadssökande har 14 dagars ångerrätt på medlemskapet.

”Hyrabostad.se är en webtjänst som visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar i Sverige samt andrahandsannonser från privatpersoner. Du ansvarar själv för att söka bostad hos respektive hyresvärd”, skriver de.

Företaget svarar dock inte exempelvis på varför de tar annonser från andra sajter.

”Vi har koppling till sajten”

SVT har även sökt Hyresmäklaren.se – men ingen svarar på telefonnumret som finns på deras sajt. Däremot hittar vi ett organisationsnummer som går till ett helt annat företag så vi ringer upp en person i styrelsen. Han bekräftar att de har en koppling till sajten.     

– Vi har en koppling till den sidan, yes, säger styrelseledamoten.

Hur ser den kopplingen ut?

– Det behöver jag inte informera dig om. Jag får tacka för mig och du har fått svaren du behöver, säger han och avslutar samtalet.

SVT skickar sedan även frågor via mejl till Hyresmäklaren.se men får inget svar.

– Det är fruktansvärt för de tjänar pengar på att folk är i desperat behov av bostäder och sedan levererar de inga bostäder, säger Simon Brehmer på Hyresgästföreningen.

Hur fick du en lägenhet? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tjänar pengar på bostadsbristen

Mer i ämnet