Antalet husdjur har ökat markant under de senaste åren. Samtidigt råder det stor brist på flera yrkeskategorier inom djursjukvården.
– Djursjukhuset är byggt för fortsatt tillväxt. Vi har ett 90-tal medarbetare idag men skulle kunna vara minst det dubbla i befintliga lokaler. Det finns en enorm utvecklingspotential. Den största utmaningen idag är att rekrytera klinisk personal som kompletterar befintlig personalstyrka vad gäller erfarenheter, nytänkande och kompetens, säger Lotta Frenssen som är djursjukhuschef på Anicura i Jönköping.
I Sverige finns idag endast ett lärosäte som utbildar veterinärer vilket bidrar till att många djursjukhus i Sverige rekryterar medarbetare utbildade i andra länder.
Veterinärbrist och sjukfrånvaro
Det är kostsamt och komplext att hålla öppet dygnet runt och det är normalt sett endast de större djursjukhusen som klarar av att göra detta över tid. På grund av brist på ny personal i kombination med kortidssjukskrivningar under rådande coronapandemi har Anicura behövt begränsa öppetiderna.
– Sedan har vi också tvingats stänga kliniken i Nässjö, vilket är jättetråkigt att behöva göra.
Måste ha medarbetare med erfarenhet
Men även om djursjukhuset i Jönköping hade kunnat nyrekrytera ett flertalet veterinärer är det inte likställt med att verksamheten skulle kunna ha öppet mer exempelvis nattetid.
– Då handlar det också om att hitta den här balansen mellan nyutexaminerade, mellanseniora och seniora veterinärer.
I klippet ovan hör du Lotte Frenssen berätta hur bristen på personal kan drabba djurägarna.