Busschaufför i förarsätet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Busschauffören Michael Lundgren är oroad över att det säljs droger på bussarna som går i linjetrafik i Jönköping. Se mer i klippet ovan. Foto: Linda Mathillas/SVT

Busschauffören Michael: ”Det säljs droger på bussarna”

Publicerad

Flera gånger i veckan upptäcker busschauffören Michael Lundgren att det säljs droger på stadsbussarna i Jönköping. Nyligen blev han utsatt för ett knytnävsslag i ansiktet när han skulle avstyra ett bråk mellan två män på bussen.

– Det svartnade för ögonen. Jag blev jätterädd, säger Michael Lundgren, busschaufför och huvudskyddsombud på Vy buss som ansvarar för att köra bussarna för Jönköpings länstrafik.

Bråket mellan de både männen, som Michael lyckades avstyra, misstänker han rörde sig om droger. Liknade tjafs sker flera gånger i veckan, berättar han.

– Man känner sig inte trygg. Tjafset med oss förare har eskalerat som bara den och om vi larmar vet man ju inte vad de gör. Det är bättre att knipa käft, säger han.

I klippet svarar han mer på varför alla händelser inte anmäls.

Oroliga busschaufförer

David Lundberg, busschef på JLT, sa tidigare i veckan att han tycker att det sett till antalet bussresor med länstrafiken, över 20 miljoner varje år, sker förhållandevis få incidenter där hot och våld förekommer.

När det gäller drogförsäljning på bussarna säger han att han hört chaufförer någon gång berätta att det förekommer.

– Men jag vet inget om omfattningen. Är det vanligt är det ju oerhört beklagligt, säger David Lundberg.

Enligt skyddsombudet Michael Lundgren är många chaufförer oroliga, både för sin egen säkerhet och för resenärerna.

Han säger att det blir vanligare att bussförare inte vill jobba tidiga morgnar och kvällar på grund av att det blivit ett tuffare och mer utsatt jobb. Han vill nu se en ökad dialog mellan facket, arbetsgivaren Vy buss, JLT, polisen och Jönköpings politiker.

– Vi måste hjälpas åt i detta, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.