Flera olika organisationer i Tranås samarbetar för att komma åt våld som sker i hemmet, genom bland annat föreläsningar och att sätta upp en slags manual i hyreshusens trapphus där det står hur man kan agera om man misstänker bråk hos en granne. Tranåsbostäder har infört policyn som heter Huskurage, där man köpt in föreläsningar och kursmaterial för omkring 50 000 kronor av upphovsmakarna till konceptet.
– Det är viktigt att man gör någonting. Och vi har också sett att det är många fastighetsägare som infört detta tidigare, säger Magnus Nilsson som är vd på Tranåsbostäder.
Kallas för ”flumprojekt”
Enligt Huskurages hemsida har runt 30 kommuner och ett hundratal bostadsbolag eller bostadsrättsföreningar i landet infört metoden.
”Att knacka på, att hämta hjälp av fler grannar, att ringa polis och att kontakta socialtjänst är vad du som granne kan göra”, står det på hemsidan.
Men kritiker menar att det skulle kunna vara farligt att ringa på dörren om man misstänker att det förekommer misshandel. Inom Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, Roks, har man diskuterat frågan och flera sakkunniga ifrågasätter lämpligheten att grannar ska knacka på. Expressens ledarsida har skrivit att det är ett flumprojekt som inte hjälper slagna kvinnor.
Tranåsbostäder är ett de senaste bostadsbolagen i landet som inför konceptet.
I klippet ovan förklarar Magnus Nilsson varför man trots kritiken gör det.