Bygget av Sanda idrottshögstadium stannade av i flera månader när Gärahovs bygg AB gick i konkurs. Foto: SVT

Djupgående konflikt mellan ägargrupper bakom Gärahovs konkurs

Uppdaterad
Publicerad

En djupgående konflikt mellan två ägargrupper låg bakom byggbolaget Gärahovs konkurs i april i fjol. Det framgår av den sakkunniges rapport av konkursen som nu är klar.

Bolaget, som 2022 hade en omsättning på 1,6 miljarder kronor, hade vid konkursen skulder på över en halv miljard kronor.

Det konkursade byggbolaget har i sin helhet ägts av Gärahovs vänner AB. Även moderbolaget försattes i konkurs i november i fjol. Det är i moderbolaget som de båda ägarkonstellationerna har utövat sin makt i Gärahovs bygg AB.

Konflikt bland ägarna

Enligt rapporten, som gjorts av konkurshandläggare Eric Dernegård, så uppstod en konflikt mellan olika ägargrupperingar någon månad före konkursen. Bland annat handlade det om olika syn på flytt av kostnader mellan projekt.

Enligt rapporten var Gärahovs bygg AB på obestånd i nära anslutning till att styrelsen beslutade att sätta bolaget i konkurs. Den ägargrupp som i rapporten benämns som minoritetsägargruppen har dock menat att bolaget aldrig var på obestånd.

Men slutsatsen i rapporten är att Gärahovs bygg AB vid tidpunkten var beroende av ägarna för den fortsatta driften. När ägargruppen, som benämns majoriteten, inte ville skjuta till ytterligare finansiering eller ställa säkerheter beslutade styrelsen om att sätta bolaget i konkurs i april i fjol.

Skyldig att anmäla misstanke om brott

I samband med konkursen skrev Gärahovs byggs styrelse att det pågått oegentligheter i bolaget och att det skulle polisanmälas. Någon sådan anmälan har vad SVT erfar inte gjorts.

En konkursförvaltare är skyldig att anmäla misstänkta brott i en konkurs till åklagare. Ribban för en sådan anmälan är enligt Erik M Gabrielsson låg, men han vill inte kommentera om han gjort det.

”Skälet är att utredningen inte skall påverkas”, skriver han i en kommentar.

Erik M Gabrielsson tror att konkursen tidigast kan komma att avslutas under 2026.

Så stora är skulderna

Den bouppteckning som gjordes i bolaget efter att bolaget satts i konkurs visade på tillgångar på cirka 22,3 miljoner kronor.

Skulderna uppgick till över 573 miljoner kronor. Men sedan bouppteckningen har tillgångarna i konkursboet ökat till 45 miljoner kronor. De kan öka ytterligare då konkursboet har fordringar på andra bolag. En stor fordran ligger hos det konkursade moderbolaget Gärahovs vänner AB.

Även skulderna i konkursboet kan komma att öka om ytterligare skadeståndsanspråk inkommer.

Under 2025 kommer arbetet med att driva in fordringar fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.