• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sedan blockaden inleddes under torsdagseftermiddagen har Vårdförbundets medlemmar i Jönköpings län anmält att de beordrats skyddsarbete över 100 gånger. Foto: SVT

Efter blockaden: Över 100 anmälningar om skyddsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Vårdförbundets blockad infördes har drygt 100 anmälningar om skyddsarbete, som kan beordras vid akuta situationer, rapporterats in av medlemmarna till fackförbundet i Jönköpings län.

– Vi har inte hört arbetsgivarens version men som vi ser det så är inte alla dessa av den akuta arten, säger Irene Sjövall Sanned, ordförande.

I torsdags trädde Vårdförbundet övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i kraft i landet. Blockaden innebär att medlemmarna inte får jobba övertid eller mertid.

Vid akuta situationer och när fara för liv uppstår kan arbetsgivaren trots blockaden beordra skyddsarbete – något som gjorts vid drygt 100 tillfällen sedan blockaden startade i region Jönköpings län, enligt Vårdförbundet.

– Den siffran är ganska hög. Skyddsarbete ska användas restriktivt och det ska vara av akut art. Det handlar också om fara för liv och att man inte har kunnat förutse det, säger Irene Sjövall Sanned.

Förhandlas i förväg

Skyddsarbete ska förhandlas i förväg och om det görs först i efterhand måste det finnas synnerliga skäl. Nu ska fackförbundet gå igenom de anmälningar om skyddsarbete de har fått in för att se om de har förhandlats korrekt.

Totalt i landet berörs 63 000 av Vårdförbundets medlemmar och i Region Jönköpings län handlar det om 3 000 medarbetare.

Dörren in till akuten i Jönköping med en skylt om att det är blockad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Barona, sjuksköterska och skyddsombud på akutmottagningen berättar om en ansträngd situation under helgen. Foto: privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.