• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Björn Hallberg är orolig för hur trafikskadade djur ska kunna hittas när jägare inte längre vill släppa hunden av rädsla för vargangrepp. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Eftersöksjägare tvekar att släppa hund efter skadat vilt

Uppdaterad
Publicerad

Eftersöksjägare i nordvästra delen av Jönköpings län, där vargreviret Brängen nu finns, känner oro att släppa sina hundar för att spåra trafikskadade älgar och rådjur.

– Jag vill inte riskera min hund. Den är en del av familjen, säger Björn Hallberg, som är eftersöksjägare. 

– Jag förstår dem, säger Tommy Åkerberg, länsansvarig för viltolyckor på Polisen.

Vargen i Jönköping

Statistik som han tagit fram visar att eftersöksjägare skickades ut på nästan 1400 viltolyckor förra året.

Varje år skadas och dödas 20-40 jakthundar av varg i Sverige. Risken för angrepp är större ju fler vargar som ingår i en flock. I Brängenreviret finns nu minst nio vargar, efter att sju valpar föddes i våras.

– Vi väntar egentligen bara på det första intermezzot mellan hund och varg här, säger Björn Hallberg.

Hör honom berätta varför det är viktigt att kunna släppa hunden för att spåra skadat vilt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Jönköping

Mer i ämnet