Lucia Botero Fridholm, statsarkitekt i Eksjö kommun, berättar om svårigheterna med att renovera kulturmärkta hus på rätt sätt – i exempelvis Gamla stan som vi ser på bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar stadsarkitekt Lucia Botero Fridholm mer om de vanligaste misstagen när man renoverar k-märkta hus. Foto: Ebba Öberg/SVT

Så vill Eksjö kommun få fler att renovera k-märkta hus rätt

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som inte vet hur kulturmärkta hus ska renoveras. Det vill Eksjö kommun ändra på. Därför bjöd de in allmänheten för att svara på deras frågor.

Hur ska man renovera ett k-märkt hus på rätt sätt?

Nyligen bjöd Eksjö kommun, tillsammans med Länstyrelsen i Jönköping, in allmänheten för att svara på frågor om kulturmärkta hus. Kommunen vill skapa en kontakt till fastighetsägarna för att utveckla stan och samtidigt bevara de byggnadsminnen som finns.

– Det här får inte bli ett museum, det måste var en levande miljö och då måste man göra anpassningar till nutidens krav. Det är okej, men det måste göras på ett varsamt sätt, säger Lucia Botero Fridholm, stadsarkitekt.

Dyrt att göra fel

Det gäller att göra rätt när man renoverar. Enligt Lucia Botero Fridholm är det många som hör av sig innan man bygger om. Men ändå händer det att det blir fel. I vissa fall måste man även söka tillstånd innan man sätter i gång.

– Blir det fel kan man få ett föreläggande att åtgärda. Om det går får man gå tillbaka till det ursprungliga, eller göra om på rätt sätt. Vill man som fastighetsägare inte samarbeta, då kan det bli sanktionsavgift och ändå krav på att det ska åtgärdas, säger Lucia Botero Fridholm.

I klippet berättar hon mer om de vanligaste misstagen när man renoverar kulturbyggnadsminnen.

Trästaden Eksjö

I Eksjö finns upp emot ett sextiotal byggnadsminnen. Husen är från 1600- och 1700-talet och visar hur städerna såg ut förr i tiden. Därför är också i princip hela Gamla stan k-märkt.

Kulturmärkning

Kulturmärkning eller k-märkning är en beteckning för kulturskydd av ett markområde eller ett byggnadsverk. K-märkning är numera även ett allmänt använt samlingsbegrepp för många olika typer av lagskydd avsedda att skydda bebyggelse och miljöer av kulturhistoriskt intresse. Ofta innebär lagskyddet att en byggnad inte får rivas eller förändras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet minskar.

Källa: Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.