En förare sitter i en racingbil i ett garage. Bilen har en vit lackering med blå och gula detaljer. Bakgrunden visar delar av garaget och ett fönster med utsikt över en grönskande miljö. Föraren bär en overall med sponsormärken och är fastspänd i sätet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du hänga med när den 16-årige racerstjärnan Enzo Hallman ger sig ut på tävlingsbanan. Foto: Johannes Tolf/SVT

Enzo, 16, från Jönköping har gjort raketkarriär som racerförare

Uppdaterad
Publicerad

Enzo Hallman från Jönköping har gjort en snabb karriär inom motorsporten. Den 16-årige föraren har framgångsrikt tävlat i två olika racingklasser under säsongen.

I sin debutsäsong i Formula Nordic blev han tvåa i mästerskapet. Nästa vecka har han chans på medalj i den elektriska touring car-serien NXT Gen Cup i Tyskland.

De två klasserna innebär olika typer av bilar: en klassisk formelbil med förbränningsmotor och en framhjulsdriven elbil utan växlar.

Hockenheim

– Syftet med Formula Nordic var att få bra träning som komplement till NXT Gen Cup, säger Enzo Hallman.

Resultaten har överträffat hans förväntningar.

Formula Nordic-säsongen är avslutad, men Enzo har en deltävling kvar i NXT Gen Cup. Finalen hålls under DTM-finalen på Hockenheim den 18-20 oktober.

SM-guld i karting

Enzo började sin motorsportkarriär 2018 med karting och 2021 tog han SM-guld. Hans pappa, som har stort intresse för motorsport, har också varit drivande och han följer med som mekaniker när Enzo tävlar.

I klippet ovan får du träffa ett av Sveriges framtidslöften på den internationella motorsportarenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.