Sedan november förra året har närmare 20 utbrott av fågelinfluensa konstaterats i landet. I Småland har Kalmar län drabbats, medan Kronobergs och Jönköpings län hittills klarat sig utan några utbrott.
Fåglarnas vårflytt gör att risken för smittspridning ökar längre norr ut i landet nu.
– Om vi blickar över en period på 15 år tillbaka så är det nog den besvärligaste säsongen som vi har haft, säger Håkan Henrikson som är chefsveterinär på Jordbruksverket.
Omfattande utbrott i Europa
Fågelinfluensa är en sjukdom som främst påträffas bland vilda fåglar. Det varierar från år till år vilka varianter av influensa som cirkulerar bland vilda fåglar och hur omfattande smittan är.
Det nu pågående utbrottet i Europa är mycket omfattande med många fall på vilda fåglar och många drabbade tamfjäderfäbesättningar. Under veckan upptäcktes ett utbrott av fågelinfluensa på en gård med 24 000 höns i Mjölby kommun.
Olika skyddsnivåer
I stora delar av landet gäller skyddsnivå 2, vilket innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. Det är dessutom extra viktigt att djurhållare håller extra koll på djurens hälsa just nu. I de drabbade områdena i Skåne, Kalmar, Halland och Östergötlands län gäller skyddsnivå 3 vilket innebär ytterligare restriktioner.
I klippet ovan hör du Håkan Henrikson berätta om den omfattande spridningen av fågelinfluensan kan påverka dig som matkonsument.