Falsk polis döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man från Nässjö kommun har dömts för att ha lurat in sig i en lägenhet genom att utge sig för att vara polis. I lägenheten ska han ha misshandlat en annan man.

Det var en natt i slutet av mars förra året som Nässjöbon i 50-årsåldern tog sig in i en annan mans lägenhet i Göteborg.

Målsägaren har berättat att han vaknade av att någon bankade på dörren och ropade att han var polis. Genom titthålet kunde han se en person med reflexväst, och han öppnade därför i tron att det verkligen var en polis.

Kastade spegel

Väl inne i lägenheten har enligt domen den nu dömde Nässjöbon knuffat omkull och misshandlat mannen genom att bland annat kasta en spegel på honom.

Männen ska inte ha känt varandra sedan tidigare, men motivet har enligt uppgift rört en kvinna som både var bekanta med.

Fälls för att spelat polis

Tingsrätten fäller honom för grovt föregivande av allmän ställning – det vill säga att han utgav sig för att vara polis – samt misshandel och olaga hot. Själv har han erkänt hot, men förnekar i övrigt brott.

Han döms till fyra månaders fängelse och ska dessutom betala skadestånd på drygt 20 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.