Joona Luotos kontrakt med HV71 gäller över nästa säsong. Foto: Pontus Lundahl/TT

Finsk forward klar för HV71

Uppdaterad
Publicerad

Den finske forwarden Joona Louto är klar för spel i HV71 kommande säsong.

– En stark powerforward som kommer addera ytterligare en nivå till oss med sin aggressiva forecheck, säger HV:s general manager Chris Abott i ett pressmeddelande.

Närmast kommer den 26-årige forwarden, som gjorde åtta landskamper för Finland förra säsongen, från spel i SC Bern i den schweiziska ligan. Där producerade han 27 poäng (18 mål+9 assist) på 45 matcher förra säsongen.

– Att spela i Sverige har hela tiden varit ett mål och HV71 är en klassisk klubb med en historik med många finländska spelare, säger Joona Louto.

Erfarenhet av NHL

Han har även noterats för 23 NHL-matcher och har representera Winnipeg Jets och Colombus Blue Jackets organisationer i Nordamerika.

– Han har erfarenhet från många toppligor och vi ser fram emot att välkomna honom till Jönköping om några veckor, säger Chris Abbott.

Kontraktet med HV71 gäller i ett år.

Fakta Joona Louto

Född: 970926, Tammerfors

Moderklubb: Leki

Position: Forward

Skjuter: Vänster

Längd/vikt: 190 cm/91 kg

Tidigare klubbar: Leki, Tappara, Winnipeg Jets, Manitoba Moose, HIFK, Columbus Blue Jackets, Cleveland Monsters, SC Bern

Meriter: Finländsk mästare 2017 och 2022. Bästa spelare i slutspelet 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.