Lennart Sallergård väntar gärna med pensionärslivet ett tag till. Foto: TT/Charlotte Göransson

Fler förlänger sitt arbetsliv efter 65

Uppdaterad
Publicerad

Många längtar efter pensionen med mer tid för exempelvis resor och familj. Däremot visar en rapport att allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv efter att de fyllt 65 år.

Det är Arbetsförmedlingen som i en rapport presenterar att det totalt är 190 000 personer i Sverige som jobbar efter 65 år. Andreas Appelberg, gruppchef för Arbetsförmedlingen i Jönköping, tror det är en trend.

– Jag tror det har med folkhälsan att göra, vi mår bättre och lever längre, säger han.

God arbetsmarknad

Enligt rapporten ligger Sverige i topp i Europa när det gäller hur många som är sysselsatta med arbete efter 65 år. Idag är det 17 procent av dem mellan 65–74 år som arbetar, jämfört med 11 procent för 10 år sedan. Men Andreas tror att ökningen kan ha mer än med vår goda hälsa att göra. Det är delvis egenföretagare, de med högre utbildning och dessutom är det fler män än kvinnor.

Även om äldre många gånger kan stå i vägen för de yngre på arbetsmarknaden, tror han inte att det är ett problem i dagens läge.

– Vi har ju så pass hög konjunktur just nu och ett högt arbetskraftsdeltagande, därför tycker jag att det finns plats för de som vill jobba, säger Appelberg.

”Känner mig inte så gammal”

Till hösten ska Lennart Sallergård påbörja sitt 42:a läsår som lärare på Hofgårdsskolan i Sävsjö. Trots att han är 69 år har han inte valt att gå i pension.

– Jag känner mig inte så gammal, säger han och menar att yrket som lärare är väldigt engagerande.

Lockar inte pensionärslivet?

– Nej, inte speciellt. Jag är glad varje dag jag kan gå till jobbet, så jag tänker fortsätta ett läsår till – minst, säger Lennart Sallergård och fortsätter:

– En del de räknar ner åren till pensionen. Jag tänker tvärtom, hur många år till kan jag jobba?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.