Fler kameror kan kommas att sättas upp inne på Jönköpingsskolor

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli vanligare med övervakningskameror inne i korridorer och andra utrymmen på skolor i Jönköpings kommun. Materialet ur kamerorna kommer endast att användas i samband med en brottslig handling.

SVT har berättat om Bäckadalsskolan där övervakningskameror installeras i ett försök att få bukt med skadegörelsen. Jönköpings kommun stänger inte några dörrar för att det kan komma att bli än mer vanligt med övervakningskameror inne på skolorna i kommunen.

– Vi får se, det kan bli aktuellt framöver, men det vet jag inte idag. Om vi gör det kommer samma teknik att användas, det vill säga en integritetsfrämjande teknik. Tekniken är självklar och det har vår nämnd tagit ett beslut om och godkänt, säger Eva-Karin Karlsson, säkerhetsstrateg på Jönköpings kommun.

Kommunen tror övervakningskameror fungerar

Under år 2011-2017 gjorde kommunen en utredning som visade att det inte gick att se några generella ekonomiska vinster på grund av övervakningskameror.

Tror du att dessa kameror hjälper för att minska skadegörelse?

– Jag tror absolut att det hjälper, det ser vi i incidentrapporter på skolor där vi har kameraövervakning, där är det väldigt ovanligt. Däremot inträffar det händelser på skolor där vi inte har det, säger Eva-Karin Karlsson.

Polisen kan se allt material

Jönköpings kommun är tydliga med att övervakningskamerornas teknik är anonymiserat. De kan inte urskilja vilka som syns i filmmaterialet.

– For oss kommer det bara se ut som spökfigurer. Det är viktigt att det framkommer att man inte behöver känna oro för att bli övervakad, det är endast när det hänt en brottslig handling där det krävs en polisanmälan, säger hon.

Men polisen har möjlighet att få ut det omaskerade materialet. Det innebär att polisen har möjlighet att eventuellt kunna se vilka elever eller andra personer som begår en gärning inne på skolan genom övervakningskamerorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.