I början av mars gick Migrationsverket ut med en begäran till kommunerna, via länsstyrelserna, om så kallade evakueringsplatser. Eftersom läget har stabiliserats jämfört med bedömningen i början av mars ser Migrationsverket nu ett minskat behov av evakueringsplatser. Istället för totalt 12 000 platser i landet är behovet nu 6 000 platser.
Verksamhet pausas
I Jönköpings län berörs därmed det tidigare äldreboendet Västerhäll som för bara ett par veckor sedan iordningställdes som boende för flyktingar och där ett 60-tal ukrainare bor nu.
– Kommunen har kraftsamlat kring den här uppgiften. Både anställda och frivilliga i civilsamhället har ställt upp på ett fantastiskt sätt. Nu har vi fått nya besked att förhålla oss till och det gör att vi får tänka om och pausa den verksamhet som vi byggt upp, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.
Oklart för Värnamo
Även andra boenden i länet som ställts i ordning kommer nu avvecklas, exempelvis Itolvhallen i Eksjö. I det brev som skickats från Migrationsverket till länets kommuner framgår dock inte hur exempelvis boendet på Talludden i Vaggeryds kommun eller boendet på Expoområdet i Värnamo kommer påverkas.
– Vi har inte fått besked än och vi väntar på instruktioner kring detta nu, säger Charlotte Knutsson, enhetschef på medborgarförvaltningen i Värnamo.
Även till exempel Habo och Gislaved har fått besked av Migrationsverket om att deras iordningställda boendeplatser inte kommer användas för tillfället. Habo kommun hade gjort iordning ett boende på Ringvägen och Gislaveds kommun hade förberett platser för cirka 60 ukrainska flyktingar på Östergården i Anderstorp. I Gislaved kommer man att låta boendet finnas kvar ifall situationen återigen förändras. Habo kommun har ännu inte beslutat angående platserna på Ringvägen.