Filippa Ahlberg föreläste om hållbart datorspelande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Filippa Ahlberg berätta mer om hur föräldrar ska tänka kring barns datorspelande. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Föräldrar får lära sig mer om barns spelande under lan i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Under evenemanget ”LAN för barn – goes Halloween” i Huskvarna Folkets park hölls en föreläsning för föräldrar om vägar till ett hållbart datorspelande.

– Det är viktigt att föräldrar blir mer delaktiga i sina barns e-sport, säger Viktor Ahlgren, verksamhetsutvecklare på Folkuniversitetet.

Föreläsningen är ett samarbete mellan Gameffect och Folkuniversitetet och syftet är att barn ska hitta en balans mellan spelandet, motion, sömn och en bra kost. Ett annat syfte är att föräldrar ska bli mer delaktiga i sina barns datorspelande och tillsammans med barnen kunna hitta en bra balans.

– Som barn är det viktigt att föräldrarna finns där som en stöttepelare och hjälper till när gränser ska sättas, säger Filippa Ahlberg på Gameffect, som arrangerar evenemanget i Huskvarna.

Fler föreläsningar framöver

Föreläsningen är en del i ett projekt för att få till ett mer hållbart spelande. Några föräldrar slöt upp för att lyssna till Filippa Ahlberg som pratade om risker med för mycket spelande, så som försämrad hälsa på grund av minskad fysisk aktivitet.

Men hon lyfte också de positiva effekter som datorspelande kan ha så som avkoppling, förbättrad koordination, ökade kunskaper i engelska samt att det ger ett socialt sammanhang för många.

Syftet är att fortsätta med föreläsningarna framöver i olika sammanhang.

De höstlovslediga barnen som samlats till lan i Huskvarna under söndagen och måndagen kommer att ha möjlighet att delta i en rad turnering i e-sport, bland annat i Minecraft.

Hör några röster om datorspelande från barn och föräldrar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.